Nevoia de reverenţe – Eugen BLAGA

Două fapte, total diferite, mi-au trimis gîndurile spre unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură pe care această ţară i-a avut. Nu cu mult timp în urmă, forţat de unele împrejurări, reordonînd biblioteca familiei, am redescoperit colecţia revistei pe care am iubit-o şi am citit-o cu sfinţenie, revista “Secolul XX”, al cărei redactor şef i-a fost Dan Hăulică din anul 1971 şi în care a publicat sute de studii şi eseuri care, toate, s-au constituit într-o autentică deschidere a noastră spre marea cultură universală.
Al doilea fapt a fost un scurt pasaj recepţionat întîmplător la una din televiziunile de astăzi, în care eminentul om de cultură ne vorbea, cu mult respect, de nevoia de reverenţe faţă de artă. Sînt unele dintre cele mai frumoase cuvinte despre artă pe care le-am auzit, dar şi un îndemn să ne întoarcem la cultură, la arta adevărată, să ne găsim refugiul în ceea ce, se pare, societatea virusată de un politic incult, lacom, hoţ, ticălos şi contaminat cu viruşi antiromâneşti nu mai poate oferi.
Am avut, nu demult, prilejul să-l revăd pe Dan Hăulică. Cel căruia, pe bună dreptate, Grigore Ilisei i-a spus aristocrat al spiritului. Hăulică a absentat o bună bucată de vreme din atenţia mea, dar adolescenţa şi apoi drumul meu spre maturitatea intelectuală au fost influenţate consistent de Dan Hăulică. Citisem, chiar de la debutul său publicistic, fragmente din Critică şi cultură, apărută în 1967, apoi integral Geografii spirituale şi, mai ales, în 1984, Nostalgia sintezei.
L-am urmărit în foarte desele emisiuni de dinainte de 89, în acele emisiuni incredibile pentru genul de cultură ce se promova la acea vreme, atipice pentru o televiziune ale căror programe încăpeau în doar două, trei ore. Emisiunile lui erau emisiuni nu culturale, gen demonetizat de propaganda acelor vremuri, ci emisiuni autentice de cultură, în care aflam ceea ce doream să ştiu atunci şi nu puteam obţine din alte surse.
Dan Hăulică m-a ajutat să înţeleg mai uşor sensurile ascunse ale artei, în special ale artelor vizuale, dar şi ale culturii adevărate, în general. Dan Hăulică mi-a dat bucuria răsfăţului intelectual, pentru că tot ce făcea el la acele vremuri nu era decît un răsfăţ pentru cei care iubeau fundamental arta, e adevărat, doar pentru nu puţinii intelectuali care nu au fost sufocaţi de ideologie şi şi-au păstrat bucuria de a gusta arta.
Dan Hăulică mi-a mai oferit ceva extrem de important, anume revista ”Secolul XX”, o revistă pe care am colecţionat-o cu acribie şi pe care o am şi astăzi depozitată la loc sigur.
Dan Hăulică este astăzi preşedintele de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, după ce, mai bine de 22 de ani, a fost preşedinte executiv.
Dan Hăulică este şi preşedinte CAMERA, adică al Consiliului Mondial pentru Editarea şi Cercetarea Artei, din anul 1986.
Tot el a fost investit ca ambasador-delegat permanent al României pe lîngă UNESCO, dar, în ciuda protestelor intelectualilor autentici ai acestor vremuri, a fost retras, iar pe postul vacantat a fost numit un fost consilier al Cotrocenilor, graficianul Eugen Mihăiescu.
Aşa cum remarcau şi alţi exegeţi ai operei lui Dan Hăulică, la el, paradoxal, dorinţa de universalitate ce se degajă din discursurile publice şi prezenţele televizuale nu se regăseşte şi în opera sa, cu alte cuvinte scriitura sa nu se ridică la nivelul aspiraţiilor sale de universalitate.
Este unul din paradoxurile fundamentale ale operei sale, este o inexplicabilă subţirime care, cel puţin pentru mine, este greu de explicat, pentru că în lectura mea şi în meditaţiile ce urmau prezenţelor sale publice regăseam cu uşurinţă universalitatea nu ca necesitate, ci, din nou paradoxal, ca exprimare explicită, clară, concretă, argumentată şi pertinentă.
Din acest punct de vedere Dan Hăulică este unic. Doar la el paradoxurile nu contează. Doar la el ideea răzbate dincolo de ceea ce exprimăm în scris. Doar la el cuvintele, prezenţa, tonul, discursul sînt mai impresionante şi mai convingătoare decît scriitura.
Se pare, iată, că nevoia de reverenţe devine actuală în faţa celor, din ce în ce mai puţini, care o merită şi într-o ţară confruntată din ce în ce mai mult cu insolenţa, sufocată de manele, vulgaritate şi prost gust.
Puţini, şi pentru că viaţa este la fel de scurtă şi nemiloasă pentru toţi şi nu ţine seama de nimic. Dar nemiloasă şi pentru că avem din ce în ce mai puţini contemporani în faţa cărora trebuie să facem reverenţe.
Haideţi să ne plecăm acum în faţa celor pe care-i mai avem.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.