Nici cerealele nu mai sunt ce au fost odată…

Intr-un articol publicat pe Sanatatemetabolica.com, Raluca Schachter (Clinical Nutritionist – Certified Metabolic Typing Advisor) prezinta o serie de informatii utile referitoare la alimentatia pe baza de cereale.

Cerealele au devenit unul principalele subiecte din lumea sanatatii si nutritiei de astazi. Oamenii nu pot intelege cum un aliment pe care familiile lor l-au consumat de atat de mult timp a devenit brusc un aliment “rau”.

Realitatea este ca problemele precum sensibilitatea la gluten, obezitatea si boala celiaca sunt in crestere si legate in mod direct de consumul de cereale, in special decerealele procesate. Sensibilitatile au devenit atat de severe la unele persoane incat acestea nici nu pot tolera sapunul care contine gluten.

Crezi ca tipul de grau pe care oamenii il consuma in zilele noastre este acelasi cu graul consumat de stramosii nostri in urma cu sute si chiar mii de ani? In nici un caz.

Realitatea trista este ca oamenii au devenit obisnuiti cu produsele de patiserie si cupainea produsa in masa, devitalizata si deficienta din punct de vedere nutritional, care sunt vandute astazi in magazine si au putine informatii legate de ce gust ar trebui sa aiba painea adevarata.

Conservantii chimici permit painii sa fie transportata pe distante lungi si sa ramana pe raft timp de mai multe zile fara a-si schimba aspectul si fara a folosi refrigerarea.

Botanistii au identificat aproximativ 30.000 de tipuri de grau. Insa, odata cu aparitia agriculturii moderne, numarul de varietati de grau ce poate fi intalnit in utilizarea obisnuita a fost redus in mod drastic. Astazi, doar cateva soiuri de grau reprezinta 90% din totalul cultivat in intreaga lume.

Atunci cand este crescut intr-un sol fertil, graul integral este bogat in vitamina E si in complexul de vitamina B, in multe minerale, inclusiv calciu si fier, precum si in acizi grasi omega-3. Metode corespunzatoare de crestere si de macinare sunt necesare pentru conservarea acestor nutrienti si pentru prevenirea rancezirii.

Detalii pe Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.