Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere

Poporul, domnilor, se împarte firește în clase, clasele se împart în indivizi, interesele indivizilor nu se împacă între ele și interesele claselor, de multe ori, se dușmănesc; însă, mai presus de interesele indivizilor, mai presus de interesele claselor, trebuie să se ridice solidaritatea națională, sentimentul de unitate trebuie să îmbrățișeze o societate de la un capăt la altul. Acest sentiment asigură menținerea unui popor, acest sentiment asigură afirmarea unui popor și-i dă biruința în toate împrejurările.(…)”, spunea în anul 1906, Nicolae Iorga, în discursul său, consemnat în „Lupta pentru limba românească”.

Ziua de 5 iunie nu poate, astfel, să treacă neimprimată în conștiința națională, acum, la 150 de ani de la nașterea „specialistului total”, cum îl numea George Călinescu pe Nicolae Iorga.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România vă propune să zăbovim timp de două ore în fața ecranelor pentru a readuce în actualitate personalitatea lui Nicolae Iorga, cel mai cunoscut savant român din toate timpurile, istoric literar, poet, dramaturg, jurnalist, publicist, eseist, calificativul cel mai potrivit fiind de cel mai mare istoric român din toate timpurile.

Evenimentul dedicat evocării savantului român va fi  deschis de alocuțiunea Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, discurs ținut cu ocazia marcării a 155 de ani de la înființarea instituției.

Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop va evidenția calitățile excepționale de enciclopedist ale profesorului Nicolae Iorga. Rememorând întreaga sa contribuție la viața culturală și politică a României, Acad. Ioan-Aurel Pop consideră că „Nicolae Iorga face parte, indiscutabil, din generația făuritorilor României întregite și de afirmare europeană”.

Prof. univ. dr. Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice din București, contribuie la evenimentul online cu un recurs la istorie, o aplecare asupra operei și destinului marelui savant Nicolae Iorga, membru marcant al Academiei, teoretician al istoriei, medievist de prestigiu, promotor al studiilor sud-est europene, traducător, scriitor, jurnalist, diplomat și om politic, o figură emblematică a vieții românești.

Prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, directorul fondator al publicaţiilor „Dreptul”, Prim Vicepreședinte al Uniunii Juriştilor din România, aduce, de asemenea, un omagiu istoricului român Nicolae Iorga, cercetătorului cu o creație științifică multilaterală, cel care a reconstituit în manieră holistică istoria poporului român și sub aspectul instituțiilor juridice.

Nicolae Iorga a fost o figură centrală a Sămănătorului, revistă populistă, și a fondat reviste conservatoare ca Neamul Românesc, Drum Drept, Cuget Clar și Floarea Darurilor. A militat în cadrul Ligii pentru Unitatea Culturală a tuturor Românilor. „Opera lui poartă sigiliul măreției”, subliniază dl prof. dr. Ioan Adam, critic, istoric literar, publicist și traducător, reliefând, în primul rând, „vocația monumentalului”.

UZPR vă invită astfel să parcurgem împreună pagini de istorie fără de care „Obiectivul – națiunea” lui Iorga nu s-ar fi înfăptuit.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.