Noi informaţii care atestă că teroristul Omar Hayssam a fost lăsat să fugă din ţară

Fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu ar fi dezvăluit că imediat după fuga din ţară, teroristul Omar Hayssam l-a sunat şi i-a spus despre ministrul de Interne Vasile Blaga: “Poate a uitat ce i-am adus în portbagajul maşinii la minister… 300.000 euro”.

Apar noi informatii incendiare, care atesta ca teroristul Omar Hayssam a fost lasat sa fuga in mod deliberat, in vara anului 2006, cu concursul autoritatilor romane de sub regimul Traian Basescu. In cartea sa “Pradarea Romaniei”, scrisa in 2009 alaturi de scriitorul romano-american Victor Gaetan, fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu in prezent avocat in Baroul Bucuresti, a facut o dezvaluire de senzatie. Precizam ca Ciprian Nastasiu a fost procurorul care in perioada 2005 – 2007 instrumenta la nivelul DIICOT toate dosarele sirianului Omar Hayssam, fiind procurorul care in fapt a intervenit in aprilie 2006 pe langa judecatorul Sofica Dumitrascu (care activa atunci la Curtea de Apel Bucuresti), cu acordul sefilor lui, pentru eliberarea teroristului din arest, pe motiv ca suferea de un cancer avansat, cu multiple metastaze.
Revenind la dezvaluirea fostului procuror Ciprian Nastasiu, acesta a relatat ca dupa fuga lui Omar Hayssam i s-a repartizat si dosarul privind fuga sa ilegala, in conditiile in care judecatoarea Sofica Dumitrascu ii inlocuise masura arestarii cu cea de interzicere de parasire a tarii.
Laura Kovesi, proaspat unsa Procuror General al Romaniei de Basescu, i-a refuzat lui Nastasiu cererea de a il audia pe fugarul Hayssam la Damasc – Siria

In timpul anchetei vizand fuga teroristului, Nastasiu a intentionat sa se deplaseze la Bagdad – Irak si Damasc – Siria, in ultima destinatie pentru a-l audia pe Hayssam in persoana. In ziua cand trebuia sa plece, Nastasiu a aratat ca a fost chemat la Palatul Cotroceni, de catre Traian Basescu, alaturi de noul Procuror General Laura Kovesi, pentru a da explicatii despre ce avea de gand sa investigheze la Bagdad si la Damasc. La intalnire au mai fost prezenti generalul SRI, Florin Coldea, noul director al SRI George Maior si noul director al SIE Claudiu Saftoiu. Basescu l-a intrebat pe un ton iritat pe procurorul Nastasiu: “Ce veti face la Damasc?” Procurorul i-a explicat procedurile legale pentru elucidarea ajutorului care i s-a dat pentru fuga din tara, inclusiv ca ii va prezenta noile acuzatii penale de iesire ilegala din tara.
Dupa aceasta intalnire, procurorul Ciprian Nastasiu a fost chemat la cabinetul Procurorului General Laura Kovesi, care l-a informat ca nu-i va da voie sa mearga decat la Bagdad, pentru audierea lui Muhamed Munaf (calauza jurnalistilor rapiti in Irak, care se afla intr-o inchisoare, sub paza americana). Nastasiu a replicat ca are aprobarea autoritatilor siriene de a-l audia la Damasc pe fugarul Omar Hayssam, intr-o comisie rogatorie, dar Kovesi a pretins ca nu a vazut nicio aprobare scrisa de la autoritatile siriene si ca nu va da acceptul in lipsa acesteia. Degeaba i-a explicat Ciprian Nastasiu ca sirienii, ca si in general statele arabe, nu raspuns in scris, ci doar verbal, acesta fiind un modus operandi in aceasta parte de lume. Nastasiu a dat sa-l sune pe ambasadorul sirian la Bucuresti sa-i demonstreze ca exista acordul sirienilor, insa Kovesi nu a dorit sa ia nimic in consideratie si i-a interzis sa plece la Damasc. Nastasiu a concluzionat ca Laura Kovesi “nu facea decat sa indeplineasca ordine de sus”, in scopul impiedicarii posibilitatii interogarii lui Omar Hayssam si elucidarea circumstantelor iesirii sale ilegale din tara, dar si ancheta sa priivnd un trafic de arme.
Inregistrarea procurorului Nastasiu: 300.000 euro in portbagajul unei masini de la ministrul de Interne
Ciprian Nastasiu a plecat spre Bagdad impreuna cu comisarul de politie Cristian Miron. In timp ce se afla la Aman – Iordania, asteptand sa ia avionul catre Bagdad, procurorul Ciprian Nastasiu a fost sunat in mai multe randuri pe mobilul sau pesonal, un aparat Nokia, de insusi fugarul Omar Hayssam, care era dat in urmarire internationala. Nastasiu sustine in cartea sa ca l-a inregistrat cu telefonul sau si, in timpul conversatiilor, sirianul Omar Hayssam, pe un ton agresiv i-a spus despre colaboratorul apropiat al lui Traian Basescu, ministrul de interna Vasile Blaga: <<“Poate a uitat ce i-am adus in portbagajul masinii la minister!” Omar a afirmat ca a platit 300.000 de euro pentru a cumpara vigilenta unora dintre oamenii care il supravegheau, la sfarsitul lunii iunie>>.
Mentionam ca ministrul de Interne PDL Vasile Blaga a facut parte din celula de criza formata la nivelul Palatului Cotroceni sub conducerea presedintelui Traian Basescu, care a gestionat in 2005 cazul rapirii jurnalistilor de catre Omar Hayssam.
Doua marturii care releva o posibila implicare a Ministerului de Interne, condus de Vasile Blaga, in fuga lui Omar Hayssam: Raportul DGIPI si marturia lui Youssef Tartoussy, capitanul navei pe care Omar a fugit, prin Portul Constanta
Un raport realizat de catre Directia Generala de Informatii si Protectie Interna in iulie 2006, la comanda careia se afla atunci chestorul sef Virgil Ardelean, imediat dupa fuga lui Hayssam, releva faptul ca cele mai importante institutii ale statului, de la Presedintia Romaniei pana la Ministerul de Interne, condus la acea vreme de Vasile Blaga, au fost avertizate ca Omar se pregateste sa paraseasca Romania. Cu toate acestea, in mod suspect SRI “l-a scapat din vizor” pe Hayssam, dupa eliberarea sa din arest la 27 aprilei 2006 de catre judecatoarea Sofica Dumitrascu, astfel incat la sfarsitul lunii iunie Hayssam a parasit tara nestigherit, desi avea interdictie pusa.
Raportul DGIPI face o mentiune cutremuratoare in pagina 2: “Incepand cu 27.11.2005, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a fost exclusa de la orice activitate procedurala sau operativa” – vezi raportul DGIPI atasat la finalul articolului.
Cine putea da oare un ordin DGIPI sa se retraga oficial din cazul Omar Hayssam, daca nu conducerea ministerului de Interne, minister condus de Vasile Blaga, care facea parte si din celula de criza constituita pentru eliberarea jurnalistilor rapiti de terorist? Asteptam ca PDL-istul Vasile Blaga sa explice public aceasta acuzatie adusa de DGIPI!
A doua marturie este cea a capitanului navei Imam T, libanezul Youssef Tartoussy, care la data de 30 iunie 2006 a parasit Portul Constanta spre destinatia Alexandria – Egipt, avandu-l la bord pe fugarul Omar, care avea o carte de identitate pe numele Samyr Omar, cu cetatenie rusa. Audiat in 2007 de agenti de informatii sirieni, acesta a marturisit In declaratia data autoritatilor libaneze, capitanul Youssef Tartoussi arata ca initial nu a stiut ca Omar Hayssam era intrus la bordul navei sale, dar ca indifernt daca acesta a putut fi imbarcat pe ascuns de un lucrator de pe nava, intrusul nu putea sa se urce pe nava fara ajutor din partea celor care se ocupau de securitatea cheiului din Portul Constanta: “Este posibil daca vreun muncitor de la bordul navei l-a ajutat sau i-a inlesnit acest lucru fara stirea cuiva. Pentru asa ceva este nevoie ca cineva sa ii inlesneasca persoanei respective trecerea dincolo de portile firmei de securitate de la fiecare chei, la care se adauga si ajutorul venit din partea autoritatilor romane”.
De mentionat ca autoritatea care asigura controlul identitatii persoanelor care tranziteaz Portul Constanta este Politia de Frontiera, aflata sub comanda Ministerului de Interne. Fata de aceasta situatie, este fara dubiu ca politistii de frontiera l-au lasat pe sirian sa iasa din tara. La instigarea cui?
NOTA: diferit de complicitatea celor de la Interne, DIICOT a mai avut in lucru un dosar pornit pe baza unor informatii oferite de Interpol Israel, care detinea date despre o mita oferita de sirian unor oficiali ai Serviciului Roman de Informatii – structura care l-a avut in monitorizare pe SRI, dupa inlocuirea masurii arestarii, cu interdictia de a parasi tara. Daca in cazul celor doua structuri informative care aveau obligatia sa se asigure ca teroristul nu va fugi din tara, in cazul DGIPI s-a primit ordin de la varful Ministerului de Interne pentru a se retrage din orice activitate operativa legata de Omar Hayssam, in cazul complicitatii celor de la SRI – serviciu aflat sub comanda presedintelui Traian Basescu, misterul nu a fost inca elucidat.

Articol preluat de la http://www.luju.ro/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.