Băsescu: Ungaria a devenit un focar de instabilitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Oarba de Mureş, că poporul român nu a dat nici bani şi nici favoruri pentru Transilvania, ci a dat sânge…

„Poate că unora care nu au citit istoria acestei ţări li se pare uşor să vorbească de Transilvania ca despre ceva ce poate fi schimbat sau întors în altă parte. Astăzi, aici, la Oarba de Mureş, ştim toţi că Transilvania a costat enorm poporul român şi poporul român nu a dat nici bani, nu a dat nici favoruri, ci a dat sânge pentru Transilvania. Este, cred, locul în care pe teritoriul României putem evalua cât de scumpă ne este Transilvania”, a declarat Băsescu.

Afirmatia a fost facuta in contextul declaraţiilor recente ale europarlamentarului Laszlo Tokes.

„Şi atunci când auzi cetăţeni români spunând că ar vrea Transilvania sub un dictat nu poţi decât să te cutremuri, să te întrebi ce fel de oameni, ce fel de cetăţeni români sunt. Pe mine m-a marcat această solicitare a unui purtător de cetăţenie română. M-a marcat pentru că l-am considerat un simbol al Revoluţiei Române. Din păcate, oameni care gândesc în felul acesta, că Transilvania ar putea face obiect de discuţii, de negocieri, nu fac decât să ne dezamăgească orice ar fi făcut în trecutul lor. Nu încetez în ultima vreme să evoc această întâmplare pentru că pentru mine, ca şef de stat, a fost un şoc. (…) Fiecare cruce este o bucăţică din sufletul nostru, reprezintă sufletul unui român căzut să îşi apere ţara, nu este nimic altceva decât proba că acest popor şi-a dobândit unitatea, şi-a apărat şi mai greu unitatea şi zile ca cea de astăzi de la Oarba de Mureş nu pot fi decât zile în care să ne amintim şi în acelaşi timp să gândim la fel de responsabil la viitor”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele  a declarat, anterior, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 este ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România.

„Am crezut că funcţionează decenţa. Anul acesta, ne-au dovedit că pot fi indecenţi. Ungaria a devenit, în momentul de faţă, un focar de instabilitate din punct de vedere al tratamentului minorităţilor în regiune, nu în România. În România, nu se va întâmpla nimic, dar în regiune politica Budapestei a început să creeze dificultăţi statelor care au minoritate maghiară pe teritoriul lor. România îşi va suma leadeship-ul punerii la punct a Budapestei. (…) Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Probabil e ultimul an când au putut să o facă atât de relaxat. Ca şef al statului, am vrut să văd până unde se poate merge”, a declarat Băsescu.

Referitor la reorganizarea  administrativă a ţării preşedintele a declarat: ”Aţi auzit că în România se discută un proiect de reorganizare administrativă a ţării. (…) Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România – o regiune autonomă. România este definită ca stat unitar de Constituţia democratică adoptată (…) În ceea ce priveşte principiul general al tratamentului pentru minorităţi, (…) România a adoptat o legislaţie extrem de bună şi aş sublinia – unii cred că sunt praguri care pot fi depăşite. Ca şef al statului român vă spun că niciun prag al Constituţiei nu poate fi luat în discuţie, nici depăşit”, a precizat preşedintele Traian Băsescu.

Traian Băsescu a atras atenţia că este necesară solidaritatea românilor din afara frontierelor.

‘Simt exact ce se întâmplă în toate ţările din jurul frontierelor ţării cu comunităţile româneşti. Vlahii: foarte puţini se declară români, se recunosc o mică parte, ceea ce explică de ce nu se pot forma şcoli de limbă română. (…) Adevărul este că politica de asimilare a românilor a dat rezultate. Problema pe care trebuie să ne-o punem este cum contrabalansăm aceste politici de asimilare a românilor. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este solidaritatea românilor din afara frontierelor între ei. (…) Primul lucru pe care aş vrea să vi-l cer este solidaritatea românilor în afara frontierelor. Nu e o situaţie atipică. Am găsit-o şi în SUA, şi în alte ţări. Sunt comunităţi destul de mari care sunt fragmentate în asociaţii şi de aceea nu sunt luate în consideraţie de guvern. Se acuză reciproc… Dacă vreţi ca România să fie eficientă în a vă sprijini ne trebuie corectitudine şi solidaritate’, a declarat Traian Băsescu, luni.

În acelaşi context, preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat de ce este lăsat premierul ungar Viktor Orban „să circule liber” în judeţele Harghita şi Covasna, iar acesta a răspuns: „Dacă nu v-a plăcut, de ce nu l-aţi fluierat? Nu o să vină Guvernul să-l fluiere”.

Premierul ungar Viktor Orban a participat, luna trecută, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.