Noi suntem cauza!

Intr-o tara in care un urmarit penal este achitat de instanta pentru o duzina de infractiuni instrumentate de anchetatori, un altul fuge de sub nasul autoritatilor si se refugiaza intr-o tara exotica, un altul se refugiaza in alta tara de unde ne tine predici scabroase moral de la inaltimea catorva zeci de milioane de dolari „sifonate” prin si de la Stat – in timp ce Parlamentul isi voteaza pensii sfidatoare, iar Executivul nu poate gasi resurse pentru constructia de autostrazi, cai ferate, achizitionarea de medicamente si plata salariilor; o tara in care apologia coruptiei a devenit politica de partid si de stat si unde seful Guvernului nu este in stare sa emita o propozitie, fara sa o mutileze gramatical, iar doctoratul a devenit un titlu de jena academica; intr-o tara in care, pas cu pas, camarilla politica se pregateste sa transforme democratura originala, intr-o jalnica si veritabila autocratie a stangii mafiotizate…, intr-o asemenea tara, dezastrul previzibil catre care aceasta se indreapta este, pana la urma, opera noastra, a tuturor!

Caci, in procente diferite, cu totii ne-am acomodat cu raul. Banalitatea raului a devenit loc comun in trista noastra viata plina de indulgente morale publice, justificabile prin nenorocitul si abuzatul spirit de supravietuire. Cand mai mult de 125 de miliarde de dolari au fost furate in ultimii 28 de ani de indivizi de partid, pentru care cariera politica nu reprezinta altceva decat pretextul suficient si necesar pentru a ajunge in postura de a devaliza bugete locale si centrale intru indestularea proprie si de grup, in deplina sfidare a cetateanului si a legii…, iar cetatenii nu se revolta si nu sanctioneaza, atunci nu cred ca mai sunt multe de facut pentru a evita dezagregarea statala.

Romania se afla, de aceea, intr-un pericol urias. Acela de a inceta sa mai existe ca Stat. Daca Romania se va prabusi, aceasta nu se va datora, asadar, cine stie carei conspiratii, cine stie carei agresiuni externe, cine stie carei conjuncturi geostrategice si geopolitice nefaste. Nu.

Romania se va dezintegra doar din cauza cardasiilor imunde pe care noi, cetatenii, le-am facut si le facem in mod direct sau indirect, prin participare sau neparticipare, cu hotii, cu analfabetii, cu tradatorii, cu ticalosii, cu parvenitii, cu mituitorii, cu badaranii, cu incompetentii, cu lingaii!

Ei sunt doar efectul. Noi suntem cauza!

Dan Uncu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.