„Nopţi de Perseide”, la Horodnic de Jos, Suceava

 

În perioada 9-14 august 2013 a avut loc, la Horodnic de Jos, ediţia a VIII-a a Festivalului „Nopţi de Perseide”. Reamintim că scopul manifestării este de a observa şi studia în principal curentul meteoric major Perseide, activ în perioada 17 iulie – 24 august.

Prin tradiţie, acest festival este patronat de Observatorul Astronomic al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Căminul Cultural „I.G. Sbiera” din Horodnic de Jos, într-un loc ferit de poluarea luminoasă. Iniţiatorul şi gazda Festivalului „Nopţi de Perseide”, este subsemnatul, în calitate de cercetător la Observatorul Astronomic al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

La ediţia din acest an au participat astronomi amatori şi profesionişti din judeţele Suceava, Vaslui, Iaşi şi din municipiul Bucureşti.

Condiţiile de observare favorabile din acest an (cer senin şi Luna sub orizont) au permis înregistrarea unui număr de aproape 500 de meteori (vizual), atât din curentul Perseide, cât şi din curenţii Capricornide, Aquaride, Cygnide, precum şi meteori sporadici. Menţionăm că observaţiile efectuate la Horodnic au caracter ştiinţific, fiind finalizate prin rapoarte de observare care se trimit Organizaţiei Internaţionale de Meteori (IMO). Acestea conţin în primul rând observaţii vizuale şi fotografice (magnitudine, culoare, lungime, alte caracteristici: urmă, fragmentare, reaprindere etc.). Pentru cei interesaţi, rezultatele obţinute pot fi consultate pe internet, pe site-ul IMO la adresa „Perseids 2013: Visual data quicklook”.

Ca o notă aparte, la Horodnicul de Jos se efectuează încă din anul 2008 şi observaţii radio, printre puţinele din ţară.

Este cunoscut faptul că ionizarea produsă la trecerea corpului meteoric prin atmosfera terestră conduce la reflexia undelor radio emise în mod curent de anumite staţii şi recepţionate în diferite locaţii cu aparatură adecvată. Staţia de recepţie folosită aici, la Horodnic, a fost pregătită de drd. Cezar Leşanu, de la Observatorul Astronomic al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Avantajul observaţiilor în domeniul radio este faptul că se pot contoriza meteorii care apar nu numai noaptea, ci şi ziua, indiferent de starea vremii. Numărul meteorilor observaţi prin metoda radio este mult mai mare decât numărul celor observaţi vizual.

Observaţiile vizuale şi fotografice au fost coordonate de prof. de fizică Ilie Cosovanu (Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca), prof. de fizică Magdalena Cosovanu (Grupul Şcolar „Vasile Gherasim” din comuna Marginea), prof. de fizică Ioan Adam de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, preşedintele Asociaţiei Astronomice „Sirius” Bârlad. Printre pasionaţii observatori ai meteorilor se numără şi Lucian Cosovanu, proaspăt absolvent al Facultăţii de Fizică din Iaşi, şi Cristian-Paul Angheluţă, student la Institutul Medico-Militar Bucureşti.

Pe lângă observatorii de meteori, la festival au luat parte în serile senine şi alţi cetăţeni (în special tineri) din localitate şi împrejurimi şi chiar unele persoane din străinătate venite în vizită la cunoştinţe, care au beneficiat şi de alte activităţi cultural-ştiinţifice.

Printre aceştia se remarcă elevul Ştefan Olenici, în clasa a III-a la şcoala din localitate, care, pasionat de astronomie, în una dintre seri a observat şi numărat meteori împreună cu părinţii până aproape dimineaţa.

Pentru publicul larg, în livada din spatele casei este construit un mic observator astronomic înzestrat cu un telescop newtonian 250/1250, situat pe o mică insulă în jurul căreia se pot face plimbări cu o barcă.

Într-un spaţiu din şură este instalat un planetariu didactic GO TO EX3, cu ajutorul căruia se organizează programe de planetariu. Tot aici se află o bibliotecă de astronomie cu aproape 1000 cărţi şi reviste de specialitate, precum şi o colecţie de peste 3000 de calendare şi aproape 1000 de fotografii cu ornamente astronomice de pe case adunate de-a lungul timpului de soţii Maria şi Dimitrie Olenici.

Într-o sală anexă special construită, este instalat un pendul Foucault cu lungimea de 6,15 m, cu ajutorul căruia se fac demonstraţii privind rotaţia Pământului în jurul axei sale. Cu ajutorul acestuia, se efectuează şi studii sistematice privind anomaliile în comportarea pendulului în timpul unor evenimente astronomice (eclipse, conjuncţii, ocultaţii, tranzitul planetelor interioare).

Un alt spaţiu cuprinde o colecţie etnografică, realizată de soţii Felicia şi Dionizie Olenici.

Participanţii la eveniment mulţumesc Primăriei comunei Horodnic de Jos pentru înţelegerea de a întrerupe iluminatul public în zona respectivă în timpul observaţiilor nocturne şi dlui Dionizie Olenici, care a pus la dispoziţie spaţii de cazare în cele două cabane rustice.

Sursa: crainou.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.