Noua Caledonie restricţionează turismul şi interzice pescuitul în zona recifelor de corali

Noua Caledonie, teritoriu francez din Pacific, a impus marţi restricţii pentru turiştii şi ambarcaţiunile de pescuit din zona recifelor de corali, în efortul de a proteja ecosistemul subacvatic şi a crea un sanctuar pentru balenele cu cocoaşă şi alte vieţuitoare marine, potrivit Reuters.

Măsurile luate de administraţia arhipelagului sunt similare cu cele dispuse în cazul popularelor destinaţii turistice Boracay din Filipine şi Maya din Thailanda, în încercarea de a echilibra turismul cu protecţia ecosistemelor ameninţate de creşterea temperaturilor apelor şi de activitatea economică.

Guvernul din Noua Caledonie a adoptat reglementări care interzic pescuitul şi limitează prezenţa ambarcaţiunilor turistice în zonele unde se află corali din zona Natural Park of the Coral Sea.

Interdicţiile, care vizează circa o treime din recifele coraliene intacte, vor fi puse în aplicare cu ajutorul supravegherii navale franceze de pe mare, aer şi spaţiu.

”Aceste texte importante… marchează o nouă etapă pentru viitorul parcului”, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de către guvern.

Ca multe insule din Pacific, Noua Caledonie, unde trăiesc doar 260.000 de oameni, controlează suprafeţe vaste de ocean bogat în resurse.

Interdicţia vizează recifele de coral care ocupă 2% din cei 1,3 kilometri pătraţi ai teritoriului Parcului Natural, inclus pe lista UNESCO a patrimoniului umanităţii.

Zonele sălbatice din această regiune sunt un paradis pentru balenele cu cocoaşă, păsări marine şi ţestoase. Aici trăiesc circa 1.700 de specii de peşte şi 473 de tipuri diferite de corali, potrivit organizaţiei nonguvernamentale Pew Charitable Trusts

Recifele vor fi de acum încolo mai dificil de accesat de către cei 600.000 de turişti care vizitează Noua Caledonie în fiecare an şi care reprezintă una dintre principalele surse de venit ale regiunii. Grupurile mici pot solicita în continuare permise de vizitare a zonelor restricţionate.

Şi alte state se luptă cu interesele concurente dintre industriile turismului şi pescuitului, pe de o parte, şi obligaţiile de a proteja viaţa marină, pe de altă parte.

Australia investeşte sute de milioane de dolari în protejarea Marii Bariere de Corali, ameninţată de diferite pericole, printre care calitatea slabă a apei din cauza infiltrării pesticidelor din agricultură, schimbările climatice, pescuitul ilegal şi dezvoltarea zonei de coastă.

Sursa: AGERPRES

Foto: The West AustralianTraveller.com.au

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.