Noua Zeelandă, opinie separată în chestiunea sancțiunilor aplicate Chinei

Deși este membru al alianței „Five Eyes”, alături de SUA, Canada, Marea Britanie și Australia, Noua Zeelandă se vede silită de interesele sale comerciale să nu se alăture acestei ultraperformante structuri de intelligence pe direcția impunerii de sancțiuni la adresa Chinei.

Stat care se mândrește cu modelul drepturilor omului pe care l-a implementat, Noua Zeelandă nu s-a grăbit să condamne China pentru tratamentul aplicat minorității uigure din provincia Xinjiang, care a anulat inclusiv tratatul comercial UE-China.

Chiar dacă, după cum afirmă premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern (foto), „relațiile cu China sunt tot mai dificile”, țara preferă să mențină propriul sistem de relații bilaterale cu Beijingul.

În timp ce mass-media și analiștii din Noua Zeelandă s-au grăbit să speculeze pe tema unei posibile distanțări în relațiile dintre Noua Zeelandă și Australia, țară mult mai aspră la adresa Chinei, motivele executivului neo-zeelandez sunt cât se poate de pragmatice și au, iată, prioritate: China este cea mai mare piață de export a țării, care depinde de piața chineză pe acest segment în proporție de 30%.

Este valabil și pentru Australia, dar cele două state, deși membre ale acelorași grupări și alianțe, abordează complet diferit situația.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.