Noua Zeelandă: Un muzeu oferă vizitatorilor mirosuri inedite pentru o experienţă cât mai realistă

Un muzeu din Noua Zeelandă care doreşte să le ofere vizitatorilor săi o experienţă cât mai realistă pentru a înţelege mai bine greutăţile îndurate de primii colonişti europeni în timpul călătoriei lor către ţara din Oceanul Pacific a inclus în turul său un aspect neobişnuit: mirosul de vomă.

”Încercăm să povestim cum a fost călătoria celor aproximativ o mie de colonişti care au venit din Devon şi Cornwall pentru a începe o nouă viaţă în Taranaki”, a declarat vineri într-un comunicat Kelvin Day, managerul muzeului Puke Ariki, citat de DPA.

Numele muzeului – ”puke” înseamnă ”vomă” în limba engleză – este o pură coincidenţă, deoarece acelaşi cuvânt înseamnă ”deal” în limba maori.

Vizitatorii pot simţi unele mirosuri care i-au însoţit probabil pe călătorii aflaţi pe vas, inclusiv cele de frânghii, de gudron, rufe murdare, mucegai şi vomă.

Izurile au fost importate de la o companie britanică specializată în mirosuri. Aroma Prime vinde de asemenea arome de excremente de viezure, vrăjitoare arsă pe rug şi de dinozauri, precizează sursa citată.

Pe lângă mirosuri, expoziţia din New Plymouth încearcă să recreeze mişcarea vasului şi de asemenea proiectează pe podea o înregistrare video cu şobolani recreând astfel experienţa trăită pe vas printre paraziţii care îi chinuiau pe pasageri.

Expoziţia descrie călătoria primilor colonişti europeni în New Plymouth, principalul oraş din regiunea Taranaki de pe coasta vestică a Insulei de Nord.

Vasul William Bryan a acostat la 31 martie 1841 aducând cu el 134 de britanici care au pus fundaţia coloniei în care trăiesc astăzi aproape 60.000 de oameni.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.