„Ziua limbii și teatrului idiș”, la Suceava și Rădăuți

În zilele de 29 și 30 mai, la Suceava și Rădăuți va avea loc prima ediție a evenimentului intitulat „Ziua limbii și teatrului idiș” (ZLTI). Manifestarea are loc conform prevederilor legii propuse de parlamentarul F.C.E.R., Silviu Vexler, adoptată de Legislativ în ultima parte a anului trecut. Actul normativ stipulează că ziua de 30 mai (ziua de naștere a poetului și scriitorului de limbă idiș Ițic Manger, născut la Cernăuți în 1901) este declarată „Ziua limbii și teatrului Idiș”, sărbătorire care va avea o contribuție esențială la păstrarea tradiției și a valorilor specifice limbii idiș, la combaterea xenofobiei și antisemitismului, a clișeelor și percepțiilor eronate, la dezvoltarea identității și diversității, dar și la evidențierea aportului evreilor din România la viața culturală din țara noastră și din lume.

Prima ediție a „Zilei limbii și teatrului Idiș” este organizată prin efortul comun al următoarelor instituții și organizații: F.C.E.R.-C.M. (președinte Dr. Aurel Vainer), Consiliul Județean Suceava (președinte Ing. Gheorghe Flutur), Muzeul Bucovinei (director general Dr. Constantin-Emil Ursu), Municipiul Suceava (primar Ec. Ioan Lungu), Comunitățile Evreilor din Suceava și Rădăuți (președinți – Prof. Sorin Golda, respectiv Ing. Igo Koffler), Teatrul Municipal „Matei Vișniec” (director general dna Carmen Steiciuc, director general adjunct dna Alina Mihăescu).

Sponsori: Fundația Caritatea, JDC România, Supercom S.A.

Organizatorii apreciază participarea la realizarea ediției inaugurale a ZLTI a Primăriei Municipiului Rădăuți, a Teatrului Evreiesc de Stat, a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava”, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a Comunităților Evreilor din București, Iași și Oradea, precum și a World Jewish Congress Program Department – Vilnius Yiddish Center.

Deschiderea oficială va avea loc la „Muzeul Bucovinei” din Suceava, unde va fi vernisată expoziția itinerantă „Temple și sinagogi din România”, urmată de o sesiune de comunicări despre limba și cultura idiș. Apoi va fi lansat volumul „Cartea raiului” de Iţic Manger, apărut la Editura Hasefer, care funcționează în cadrul F.C.E.R. Seara, spectatorilor li se oferă un concert klezmer și piesa de teatru ”De la Caragiale la Caragiale la Shalom Alehem”

A doua zi a ZLTI începe la Templul Mare din Rădăuți, prin inaugurarea variantei extinse a „Muzeului Evreilor din Bucovina de Sud”, urmată de o sesiune de comunicări despre limba și cultura idiş, concerte și spectacole de teatru și film, o bogată agendă culturală fiind programată în după-amiaza aceleiași zile și la Suceava, la „Muzeul Bucovinei” și la Teatrul „Matei Vișniec”.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.