”Nu-s o fată ca oricare”…

…și chiar că interpreta Camelia Florescu nu  este! Modestă și discretă, a parcurs 40 de ani de carieră (cum o fi trecut atît de repede timpul?), o carieră cu care nu mulți se pot mîndri în muzica ușoară românească.

Să recapitulăm: ”Trofeul Tinereții” la festivalul de la Amara, premiul II la Mamaia în 1986, două etape trecute cu brio la concursul TV ”Steaua fără nume”, turnee în Italia, Grecia, Turcia, Germania, Egipt (unde a fost și manager artistic), Ungaria, Franța, Anglia, Israel, Ucraina, Republica Moldova, cîntînd în 5 limbi străine.

A absolvit Școala de arte la Craiova și apoi Facultatea de Drept, a cîntat un timp în cadrul Ansamblului artistic al Armatei, a colaborat fructuos, și în calitate de textieră, cu compozitorul Francisc Reiter și interpreta Ioana Sandu.

Împlinită și în plan personal, a fost susținută la spectacolul de față de fiul său Ciprian Octavian, 25 de ani, absolvent al unei facultăți de Management în Anglia. În afara activității muzicale intense, Camelia Florescu este și o poetă extrem de apreciată, publică în zeci de reviste, a apărut în peste 50 de antologii și a fost distinsă cu mai bine de 40 de premii de poezie!

De altfel, mulți dintre colaboratorii ei în plan literar, din țară și din străinătate, au ținut să fie prezenți la eveniment, alături de Silvia Dumitrescu, Sanda Ladoși, compozitorii Virgil Popescu, Ovidiu Komornyik și Oleg Baraliuc (toți patru au rostit cuvinte elogioase la microfon), Prințul Paul și Prințesa Lia, Ileana Șipoteanu, Denis Ștefănescu, Bianca Brad, care a recitat din creația sărbătoritei (toate trei venite special de la Constanța), Aurel Moga, Florin Apostol.

 

 

Evenimentul, găzduit de sala de festivități (arhiplină!) a restaurantului Monarh de pe Calea Plevnei, a fost inspirat structurat de artistă, astfel încît a alternat momentele dinamice (evoluțiile solistei alături de trupa ProDance), șlagărele, intervențiile la microfon ale invitaților cu cele lirice sau chiar pătrunse de dramatism (compoziția ”Testament” a lui Oleg Baraliuc).

Aleasă ”Prințesă a frumuseții” în 1990, Bianca Brad a jucat în multe filme, a avut apariții TV, iar aici a recitat cu sensibilitate din volumul de versuri lansat, fiindcă seara a coincis cu lansarea unui CD cu piese în premieră (editat de casa Eurostar) și a unui elegant volum de versuri.

Între invitații care au rostit cuvinte de apreciere s-au numărat ambasadorul George Călin, scriitoarea Odilia Roșianu (absolventă a Liceului ”George Enescu”!), Carmen Voinea (jurnalistă, om de litere, personalitate TV).

Melodiile incluse în program, unele din ele, cum spuneam, cu simpatice ilustrații coregrafice ale trupei ProDance, au fost toate în primă audiție și pe versurile artistei, figurînd pe albumul  pentru care s-a făcut coadă la sfîrșitul spectacolului. Este vorba de ”Să mă înveți” de Ovidiu Komornyik, ”Baila salsa” de Jimi El Laco – secvență latino urmată de o alta country, în piesa ”De la-nceput pînă la sfîrșit” de Bela Andrași, cu compozitorul în public.

Oleg Baraliuc a sosit special de la Chișinău, însoțit de frumoasa sa soție, valoroasă balerină. Instrumentist apreciat, a făcut parte din orchestra faimoasei Alla Pugaciova, a compus pentru toate vedetele din Basarabia, în frunte cu Ion Suruceanu, și ne-a adus aminte că a cîntat pe scena festivalului de la Amara în urmă cu 30 de ani, cu formați sa, ”Dacii”.

Oleg Baraliuc are pe disc două compoziții, orchestrate de el și înregistrate în propriul studio de la Chișinău, ambele pe versurile Cameliei Florescu, cea inclusă în spectacol fiind tulburătoarea ”Testament”, în care protagonista și-a pus în valoare extraordinarele calități vocale, deloc alterate de trecerea timpului.

Este și cazul lui Virgil Popescu, tot cu două compoziții în primă audiție pe album, evident în aranjament propriu, dintre ele fiind aleasă, pentru finalul concertului, ”Așa a fost să fie muzica”, piesă simbolizînd, într-un fel, devoțiunea cu care solista a slujit muzica ușoară în cei 35 de ani de carieră fructuoasă (a rotunjit ea totalul, rar pentru o femeie să…adauge, nu să scadă!).

 

 

Concretizînd permanenta preocupare a compozitorului pentru colaborarea cu copiii, cîntecul a fost interpretat de solistă alături de Corul Si-Re-Fa al Școlii româno-finlandeze (nici nu știam că există așa ceva!), coordonatoare prof. Andreea Parfene.

Este vorba de un modul ce sintetizeză înțelegere, armonie, pasiune și firește talent, reunind, în formula completă, 60 de copii, de la clasa pregătitoare la clasa a VIII-a. Corala a luat parte la multe festivaluri, a colaborat cu formația ProConsul și este inclusă în programul național Cantus Mundi.

Două reprize extrem de aplaudate a susținut talentatul chitarist Adam Jenei, 15 ani, elev în clasa a IX-a la Baia-Mare, cea mai gustată, ca și la concursul TV ”Românii au talent” de la ProTV, fiind secvența dedicată idolului său, Jimi Hendrix. Adam Jenei a deprins pasiunea pentru muzică de la tatăl lui, Istvan, pianist (acesta l-a încurajat din sală), reușind să cînte, ca autodidact, la chitară-bas, claviaturi, tobe, inclusiv în formația sa băimăreană, The Wings. Indiscutabil, aripile talentului său cert îl vor ajuta să zboare departe pe tărîmul muzicii rock și nu numai.

 

Hotărît lucru, Camelia Florescu nu este deloc ”o fată ca oricare”, cea mai bună dovadă fiind acest spectacol pregătit în cele mai mici detalii, cu o minuție rară.

O carte frumoasă de versuri, un CD doar cu piese noi (deși are la activ numeroase melodii din anii anteriori aparținînd compozitorilor noștri), un numeros public fidel, colegi care o prețuiesc – iată ce ne-a oferit acest eveniment pus sub semnul pasiunii, profesionalismului și iubirii față de muzica ușoară românească, slujită, după cum se poate constata, de interpreți care cred în ea, în virtuțile unui gen muzical care ne reprezintă ca popor. Sîntem o familie mică, dar unită, cu respect adînc față de creația originală și față de talentul indiscutabil al compozitorilor noștri.

 

   Octavian URSULESCU

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.