Tokayev, un preşedinte de ţară, angajat şi continuator de strategii (IV)

Totuşi, trebuie să avem în vedere faptul că, acest nou Preşedinte, nicidecum  nu a fost scos din „jobenul magicianului” Nursultan Nazarbayev, deşi după aproape 30 de ani de condus o ţară, cu mână de fier, dar pe care a pus-o pe coordonatele lumii moderne şi chiar ar fi  putut să o facă, Tokayev a fost crescut, învăţat, promovat şi educat în şcoala diplomaţiei kazahe, cu influente ruseşti, chineze şi internaţionale de la Naţiunile Unite.

A făcut politică de partid şi de stat, ocupând diverse demnităţi în administraţia de stat, de la adjunct de ministru de externe, la ministru şi apoi la Prim-Ministru, fiind ales ulterior senator şi Preşedintele Senatului dar şi speakerul Parlamentului. Era şi este probabil cea mai îndrituită persoană şi personalitate a Kazakhstanului după liderul naţiunii şi Preşedintele Partidului modern NUR OTAN,  Nursultan Nazarbayev , ca o emanaţie de fapt a lui pe care şi-a ales-o poporul kazah. El întruneşte valenţele unui mare om de stat.

Se relevă faptul că, de fapt, în această ţară, a Asiei Centrale,  s-a preferat calea legală şi constituţională, după care, după demisia, e drept intempestivă şi neaşteptată de naţiune a lui Nursultan Nazarbaiev,  să fie numit  ca interimar. Al doilea om în stat, Şeful Senatului, la aceea vreme chiar domnul Tokayev, despre care vă scriu în acest capitol.

Ar mai fi de spus ceva, faptul că, între domnia sa, actualul Preşedinte şi liderul naţiunii, Excelenţa Sa, Nursultan Nazarbayev, fostul Preşedinte al Kazakhstanului, nu există nici un grad de rudenie, ceea ce spune ceva despre democraţia care s-a format şi dăinuie în această ţară.

În acest fel, după toate câte le-aţi citit despre cererile şi ideile imbatabile ale acestui nou Preşedinte, eu pot să spun că avem în faţa noastră un om responsabil, determinat, care îşi iubeşte poporul şi ţara sa, luptă cu toată energia lui pentru instituirea democraţiei statului de drept, crearea unei societăţi civile puternice şi consolidate, care să fie partener la guvernare şi nu un opozant, dar şi  pentru respectarea cu stricteţe a Constituţiei  şi a legiilor ţării.

Felicitări şi succese depline noului Preşedinte Tokayev Kassym! Orice persoană din diverse ţări ale lumii democrate, între care mă regăsesc şi eu, autorul acestei cărţi,  sincer, şi-ar dori să aibă un asemenea conducător, diplomat de carieră care să îşi respecte  jurământul de onoare depus în faţa Parlamentului, ca fiind cea mai înaltă formă de democraţie emanată de un stat cu reprezentanţi aleşi ai neamului precum şi în faţa propriului popor.

Prof.univ.dr. Florentin Scaleţchi

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.