Numărul cererilor de azil în UE s-a redus la jumătate anul trecut faţă de 2016

Numărul de prime cereri de azil depuse în Uniunea Europeană a scăzut cu aproape 50% în 2017 în comparaţie cu anul anterior, indică un raport publicat miercuri de grupul media german Funke, care citează biroul european de statistică, Eurostat, transmite dpa.

Anul trecut, în cele 28 de state membre ale UE au fost depuse 649.855 de cereri de azil, comparativ cu 1,206 milioane în 2016, arată raportul.

Cele mai multe solicitări au fost depuse în Germania (198.255), Italia (126.550), Franţa (91.070) şi Grecia (57.020).

În cazul Germaniei, procentul de cereri depuse din totalul la nivelul UE a scăzut de la 60% în 2016 la 30% în 2017.

Datele Eurostat se referă exclusiv la numărul cererilor depuse pentru prima dată. Dacă sunt adăugate şi cererile ulterioare, numărul total creşte la 704.625 în UE, iar în Germania la 222.560.

Potrivit unei statistici publicate luni de Ministerul federal de Interne, Germania a primit în februarie 11.000 de prime cereri de azil, cu 1.300 mai puţine decât în ianuarie şi cu 3.300 mai puţine decât în februarie 2017. Cei mai mulţi solicitanţi de azil provin din Siria, Irak şi Nigeria.

Bilanţul Oficiului federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF), care ia în calcul şi a doua cerere, precum şi pe cele ulterioare, arată că în februarie au fost depuse 12.490 de solicitări.

Acordarea vizelor, pârghie pentru readmisia migranţilor ilegali

Pe de altă parte, Comisia Europeană a propus miercuri ca ţările care nu cooperează suficient pentru readmisia migranţilor aflaţi ilegal pe teritoriul Uniunii Europene să fie supuse unui regim mai restrictiv de acordare a vizelor.

Statele membre ale UE încearcă să stopeze migraţia ilegală în contextul valului de migranţi şi refugiaţi, mulţi dintre ei veniţi din ţări devastate de conflicte, precum Siria.

Până acum, UE a avut un succes limitat în ce priveşte repatrierea migranţilor în ţările de origine, parţial din cauza reticenţei respectivelor state.

Liderii UE au convenit anul trecut că Uniunea ar trebui să recurgă la politica de acordare de vize ca pârghie pentru facilitarea readmisiilor.

Miercuri, Comisia Europeană a propus introducerea unui mecanism care declanşează condiţii mai stricte de procesare a vizelor în situaţiile în care state partenere refuză să coopereze în privinţa readmisiei migranţilor.

Cetăţenii acestor state care vor dori să se deplaseze în UE s-ar putea confrunta cu termene mai lungi de procesare a cererilor de viză, cu costuri mai ridicate, cu mai puţine scutiri de taxe pentru diplomaţi sau cu restricţii mai aspre în ce priveşte durata permisă a şederii pe teritoriul Uniunii.

Noua politică nu va afecta ‘drepturile fundamentale’ ale persoanelor de a solicita viză şi de primi dreptul de a vizita Uniunea Europeană, a subliniat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.

Propunerile, care fac parte dintr-un pachet vizând simplificarea şi accelerarea procesului general de acordare a vizelor, trebuie aprobat de Parlamentul European şi de statele membre pentru a intra în vigoare.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.