Nunta de Argint a Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei române și Alteței Sale Regale Radu Principele Consort al României. Ceremonial aniversar și lansare de carte

Dacă vreme de peste o jumătate de veac biografiile celor rânduiți de destin și istorie a fi purtătorii și slujitorii Coroanei române s-a întâmplat să fie aruncate în penumbra negațiilor celor mai vehemente nu este de condamnat faptul că nu am cunoscut adevărul, ci că nu am fost lăsați să îl cunoaștem!

Hidoasa hoardă de scribălăi nu numai comuniști, că nu doar comuniștii completează întreg rechizitoriul a toate păcatele din toate timpurile, au netezit istoria cu o vastă holdă de versuri, pamflete, cronici, polemici devenite pretexte de atacuri, renegare și interdicții ca niște capace de ceasuri ale timpului exilat însuși dimpreună cu Familia Regală exilată.

Dar, făuritoarea celor mai adevărate și necesare sinteze, chiar dacă înceată și nelipsită de controverse, a fost și rămâne să fie tot istoria! Astăzi cine nu cunoaște încă istoria patriei și națiunii române, nu vrea să o cunoască…!

Este drept: dezvăluirile certe despre monarhia și regalitatea românească se izbesc de rezistența și afinitățile unei părți din societate, prizonieră într-un anume conservatorism distructiv comunisto-securisto-moscovit.

Din partea celor instalați la putere imediat după evenimentele din decembrie 1989, ca și din partea unei anume părți a clasei politice prezente nu ne putem aștepta încă decât la derutare efervescentă prin fronda constantă și vădită la adresa libertății de expresie și dreptului la civilizație, cultură, tradiție și credință al fiecăruia.

Suntem azi la momentul ieșirii din timp al lui septembrie 2021, când Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Radu Principele Consort al României celebrează la Palatul Elisabeta, mirabil, elegant, entuziast, Nunta de Argint…, suntem și, în sfârșit nu ni se mai îngrădește libertatea de a ști și de a participa, de a fi martorii unui astfel de eveniment regal strălucitor, înălțător…!

Până la el, trei cupluri regale române și-au sărbătorit nunta de argint: Regele Carol I și Regina Elisabeta, Regele Ferdinand și Regina Maria, Regele Mihai și Regina Ana.

Atâtora dintre poeții noștri naționali le-a fost sortit să fie contemporani într-o epocă sau alta cu nunțile regale și au scris cu adâncime, splendoare, sensibilitate, într-o viziune influențată de poetica romantică, fascinația, estetica timpului în care a trait și creat fiecare.

Din această perspectivă de idei, istoriografia vieții publice și a vieții private la palatele regale s-a scris sub înveșmântare de confesiune, deoarece autorii nu au făcut consemnări nici cu pete, nici cu profunzimi neelucidate, nici tendențios, nici fals, nici mediocru, nici cu sinuozități, nici obscur, nici cu violentă contestare, au scris cu sentimentul unor exponențiali stimuli emoționali, ai conștiinței de sine și ai conștiinței în raport cu onoarea, adevărul istoric, respectul și fidelitatea față de monarhia și regalitatea frământatului tărâm românesc de la încrucișarea drumurilor europene și a complexelor jocuri de interese geopolitice și economice, în care numai regii și forma de guvernământ monarhică s-a dovedit că pot instala stabilitatea statală și bunul mers al națiunii.

Nunta de Argint a Majestății Sale Margareta cu Alteța Sa Regală Radu Principele Consort al României, eveniment preschimbat în suavitate, ocazionează pe 27 septembrie 2021 o întâlnire ceremonioasă și afectivă cu cei devotați Familiei Regale a României și susținători ai monarhiei constituționale, în cadru impetuos, festiv, decent, mirific, elegant, la Palatul Elisabeta din București (prezența numai pe bază de invitații personale).

De asemenea, Editura Curtea Veche Publishing a făurit o carte album regală, briliantă, dedicată aniversării a 25 de ani de căsătorie a Majestății Sale Custodelui Coroanei și a Principelui Consort și scrisă de către Alteța Sa Regală Principele, volum disponibil pentru cumpărare la librăriile din țară și online la eMAGLibrărie.NetLibris.RoCurtea Veche PublishingCărturești.Ro (este intitulat „Nunta de Argint”).

Ne cuprind azi întrebări fără răspuns despre condiția tulbure românească și a lumii în frământarea neîncetată cauzată de grijile multe și complexe, de preocuparea noastră cea mai fierbinte, răscolită de drama luptei cu viroza secolului ce seamănă boală, neliniște existențială, oboseală, dezamăgiri…!

Și totuși, Nunta de Argint e un nucleu spiritual, distinct, de speranță, un prilej de împărtășire a bucuriei, grandoarei evenimențiale cu sărbătoritul cuplu regal, frumos, român, de care suntem mândri ca națiune și în mâinile căruia ne dăm întreaga noastră nădejde pentru o Românie Restaurată, pentru un neam românesc ieșit la lumină, descătușat, repornit pe drumul propriului destin spre ziua de mâine a unei noi speranțe…!

Speranța eliberează visuri, conștiința e magistrala pe care ele urcă la întâlnirea cu forța voinției, forța muncii, forța consecvenței, forța seriozității, forța talentului și științei de a le împlini.

Ca summum de reflecții, impresii, viziuni în act, Nunta de Argint a Majestății Sale Margareta și Alteței Sale Regale Radu Principelui Consort al României se transferă în adâncimea unui lirism și unei viziuni contemplative vesele, elogioase a vieții trăite estetic și fericit, cu gânduri luminoase și-nălțătoare la momentele unor reașezări istorice ale destinului națiunii române și al lumii…!

La mulți ani, Majestatea Voastră! La mulți ani Alteța Voastră Regală. Întotdeauna împreună trecem pragul cine știe câtor cumpene, cu inima înflăcărată de iubire și credință…!

Aurel V. ZGHERAN

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.