O folosim zi de zi, dar ce știm despre ea? Banda adezivă…

Banda adezivă a fost inventată în 1930 de către inginerul Richard Drew. Făcută din celofan, a fost prima bandă adezivă transparentă din lume.

În 1923, Richard Drew a început să lucreze pentru compania 3M din Minnesota. La vremea aceea, 3M producea doar hârtie abrazivă. Drew a fost trimis la un salon auto pentru a o testa. Cu această ocazie, el a remarcat că muncitorii întâmpinau mari dificultăți la vopsirea unei mașini în mai multe culori. La aplicarea unor modele pe mașini era aproape imposibil ca linia de demarcare dintre două culori să fie foarte clară. De aici i-a venit ideea lui Richard Drew să inventeze o bandă ușor adezivă pentru decorațiuni și pentru a o folosi la trasarea liniilor, ceea ce a și reușit, în 1925.

În timp ce testa prima astfel de bandă adezivă, vopsitorul care lucra cu ea, nemulțumit de prima mostră, a exclamat: „Du banda asta înapoi la șefii tăi zgârciți (Scotch) și spune-le să pună mai mult adeziv pe ea!”. Denumirea de „scotch” a fost de atunci folosită pentru întreaga gamă de benzi a Companiei 3M.

Banda adezivă pe bază de celofan a fost inventată cinci ani mai târziu. Drew și-a continuat cercetările după ce a aflat că firma St. Paul, care producea materiale de izolații, avea nevoie de ajutorul companiei 3M pentru a crea o izolație pentru baterii, rezistentă la apă. În același timp, un coleg al lui Drew intenționa să împacheteze benzile adezive în celofan, un material creat de DuPont. De aici i-a venit ideea lui Drew să folosească celofanul pentru a crea un nou tip de bandă adezivă, care să servească și ca bandă izolatoare.

În 1929, Drew a cerut celofan pentru a începe experimentele. De îndată ce a reușit să creeze un prototip pentru o astfel de bandă, a prezentat-o firmei interesate. Din păcate, mostra nu a reușit să satisfacă cerințele clientului, dar era o dovadă clară că se poate realiza o bandă potrivită pentru izolarea produselor rezistente la apă.

Drew a continuat să lucreze. A durat mai mult de un an pentru a rezolva toate problemele ridicate de acest material. Era foarte greu să aplice adeziv pe astfel de materiale. Pe de altă parte, celofanul se rupea foarte ușor la aplicarea adezivului. Dar Drew le-a rezolvat treptat. Făcută din uleiuri, cauciuc, rășină și acoperită cu celofan, noua bandă adezivă avea un strat aproape invizibil de adeziv.

La 8 septembrie 1930, prima rolă de scotch a fost trimisă clientului. Răspunsul a fost mai mult decât încurajator. Scotch-ul a ajuns foarte repede cel mai cunoscut și cel mai răspândit produs al companiei 3M.

În foarte scurt timp, scotch-ul a fost folosit la scară foarte largă. Americanii, aflați într-o criză economică, au descoperit că pot folosi banda pentru a repara o varietate de produse, cum ar fi hârtii rupte, jucării sau chiar bancnote deteriorate. Chiar și în ziua de azi se descoperă noi și noi întrebuințări.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.