O nouă premieră la TNB! Kiritza-și schimbă vocea, dar năravurile ba!
Teatrul Naţional din Bucureşti anunţă primele reprezentaţii cu noua premieră „Kiritza sau jocul de-a…”, miercuri 13(avanpremiera) şi joi 14 octombrie 2021(premiera oficială), de la ora 20.00, la Sala Studio.
Un spectacol produs de TNB în coproducție cu Fundația Art Production și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company cu sprijinul JTI.
Cum altfel putea fi celebrat „veselul Alecsandri”, acum la 200 de ani de la nașterea sa, dacă nu cu o montare despre faimoasa coană Chirița, personajul care i-a încununat de succes cariera îndelungată de dramaturg?
Artist de primă mărime, talent plurivalent, maestrul Gigi Căciuleanu revine pe scena TNB cu o provocare în ritmuri dans-teatrale. O Kiritză a tuturor Chiriţelor lui Alecsandri, de la prima (Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă, din 1850) până la ultima (Chirița în balon, 1875), urmând să le recunoaşteți și pe celelalte două, cu toată galeria de personaje comice, aprinse de doruri şi patimi. Un spectacol având-o drept protagonistă pe bine-cunoscuta boieroaică de provincie, incultă, nepoliticoasă şi ahtiată după ranguri.
„Un personaj exotic și sofisticat”, așa cum îl vede creatorul spectacolului. „De altfel, toți cei (și cele) care au interpretat-o au fost personalități cât se poate de complexe. Faptul că personajul a fost inițial conceput ca un travesti arată nevoia de a-l reprezenta ca pe „ceva” ieșit din comun. Excesiv. În sensul în care „excesele” unei soprane sunt reprezentate prin notele acute sau cel al unei balerine prin dansul pe poante. Dar ce e mai „ieșit din comun” decât o divă de operă?…” întreabă, retoric, Căciuleanu. Așa cum personajul lui Charlie Chaplin nu m-a făcut întotdeauna să râd, ci mai degrabă să-mi tremure câte o lacrimă la colț de ochi, personajul Coanei Chirița m-a înduioșat de când l-am descoperit. Ca pecel al unui molieresc „burghez gentilom” la feminin, doritor de emancipare cu orice preț. Dorind din toți „țâțânii” sufletului de a-și părăsi condiția pentru a se putea „duce spre lună și stele”… Cred că, dacă Alecsandri ar fi prins timpurile lui Gagarin, cu siguranță Coana Chirița n-ar fi zburat în balon, ci într-o rachetă cosmică…”, Gigi Căciuleanu.
Vă invităm să intrați în jocul propus de regizorul-coregraf, să savurați textele lui Alecsandri traduse în vorbă mișcată și vorbă cântată, să descâlciți ițele întortocheate ale intrigilor Chiritzoaiei ajunsă, în 2021, fermecătoare divă de operă ‒ Kiritza-și schimbă vocea, dar năravurile ba! ‒ înzestrată cu acute dintre cele mai strălucite și amețitoare.
Împreună cu distinsa soprană Oana Berbec, superbele Dans Actrițe și minunații Dans Actori ai Naționalului, Gigi Căciuleanu reușește un spectacol cu partituri excepționale, pline de farmec și haz, care transpun în gest, mișcare și ritm, savoarea limbii și vorbirii unei epoci cu mentalitățile ei cosmopolite.
Vă veţi întreba poate, de ce „Jocul de-a…”? Gigi Căciuleanu explică: Fiindcă, de fapt, personajele nu există ca atare, ci ca membri ai unei trupe de actori pe modelul celei din „Visul…” lui Shakespeare unde fiecare dintre ei se poate introduce după voie în pielea și costumul oricăruia dintre personaje”.
Alături de soprana Oana Berbec veţi regăsi o mulţime de actori îndrăgiţi din trupa TNB : Ileana Olteanu, Lari Giorgescu, Costina Cheyrouze, Fulvia Folosea, Aylin Cadîr, Crina Semciuc, Victoria Dicu, Eduard Adam, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos, Mihai Calotă, Mihai Munteniţă, Ionuţ Toader, Emilian Mârnea, Axel Moustache, Petre Ancuţa.
Kiritza sau jocul de-a…, un spectacol de Gigi Căciuleanu după Vasile Alecsandri. Scenariul, regia şi coregrafia: Gigi Căciuleanu, asistat de Lelia Marcu-Vladu. Decorul este semnat de Florilena Popescu Fărcăşanu. Costumele – de Liliana Cenean. Muzica este compusă de Paul Ilea.
Nu vă uitaţi acasă masca şi grăbiţi-vă spre Casa de bilete TNB sau, să vă faceți rezervare on-line, pe www.mystage.ro – pentru a prinde un loc după voia inimii la una din viitoarele reprezentaţii.
Următoarele spectacole sunt programate pentru 27 şi 29 octombrie, de la ora 20.00.
Kiritza sau jocul de-a…, o reverență de la un aristocrat al dansului pentru un aristocrat al condeiului din secolul al XIX-lea. Chapeau bas
Fotografii: Florin Ghioca, TNB