O Românie vârstnică!!! Bune practice în îngrjirea pe termen lung (Foto-Video)

A șaptea sesiune științifică a Academiei de Îngrijiri Paliative, cu temaTendințe și perspective în îngrijirea paliativă”, s-a desfășurat în 24 mai la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu participarea Excelenței Sale, Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției, precum și a unor lectori, medici și specialiști din țară și străinătate din domeniul medico-social.

Invitată la sesiunea științifică, doamna Cerasela Maria Măciucă, președinte ADIV (Asociația Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici) și președinte al Asociației pentru Persoane Vârstnice ”Acad. Nicolae Cajal” ne-a declarat:

A fost o adevărată bucurie să pot vorbi în fața seminariștilor, viitori preoți ai acestei țări, dar și să fac un schimb de experiență cu experții din domeniul medico-social.

Îi mulțumesc doamnei prof. Adriana Căruntu – Președinte al Fundației ”Bucuria Ajutorului”, pentru că m-a implicat în aceste dezbateri științifice pe diverse teme actuale legate de nevoile acute ale seniorilor din țara noastră.

Vulnerabilitatea vîrstnicului mi se pare a fi subiect tabu în țara noastră, ne ocupăm de foarte multe, dar nu și de a pregăti serviciile sociale pentru ce va urma, și anume că se apropie perioada decrețeilor și vom deveni o Românie vârstnică!

Legat de întâlnirea cu Excelența Sa, Arthur Mattli, Ambasadorul Confederației Elveției în România, îmi pare nespus de rău că Domnia Sa își încheie misiunea diplomatică, deoarece am avea mare nevoie de asemenea persoane atât de umane și atât de implicate în fapte caritabile vizavi de problemele socio-medicale.

Excelența Sa, Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției:

Cred că am văzut, în cadrul diferitelor evenimente care au avut loc, efortul colectiv extraordinar făcut pentru a susține acest proiect pilot.

Cred că nimeni nu se va îndoi în România că avem nevoie de îngrijiri paliative. Așa cum am spus, persoanele în vârstă sunt persoane vulnerabile. De asemenea, știm că există și tineri care se află în situații dificile, fiind și ei vulnerabili. Este dificil nu numai pentru ei, dar și pentru familiile lor.

Și aici vine această îngrijire paliativă, care oferă consolare tuturor.

Cineva care are o boală foarte gravă, care poate să moară, nu trebuie să sufere și nu trebuie să se lupte cu teama de suferință.”, a continuat Excelența Sa, care se află la finalul mandatului în România.

Această teamă îi face pe mulți oameni să se comporte nepotrivit și destramă familii, pentru că toată lumea vrea să ajute, dar nimeni nu știe cum. În prezent, îngrijirile paliative reprezintă un răspuns, o modalitate foarte demnă de a ajuta oamenii aflați în această situație.

Cred toată lumea are astăzi dreptul de a muri într-un mod demn, în pace și fără durere pe cât posibil. Sunt extrem de recunoscător că această inițiativă a avut loc.

Nu am nicio îndoială că milioane de români din viitor vor beneficia de această inițiativă. Așa că mulțumirile mele se îndreaptă către cei care au inițiat, către cei care au preluat conducerea, care au făcut efortul de a structura aceste conferințe, pentru că vor avea un impact extraordinar în România, în sistemul de sănătate”, a mai spus Ambasadorul Elveției.

Proiectul prin care Fundația Bucuria Ajutorului și-a propus să contribuie la profesionalizarea serviciilor de îngrijiri paliative a implicat până în prezent 100 de lectori și 500 de participanți, din care 70 de asistenți medicali care au primit credite profesionale, prin cooperarea fundației cu Ordinul Asistenților Medicali.

Este un ajutor fundamental, fiindcă acesta a fost scopul nostru: să venim în ajutorul comunității specialiștilor care au nevoie de formare în îngrijiri paliative. Lucrurile nu se vor opri aici.

Proiectul nostru va continua și sperăm ca, până la finalul anului, să avem peste 1000 de participanți la evenimente și câteva sute de asistenți instruiți.

Ne dorim ca în inima specialiștilor să se simtă acest ajutor oferit de Fundația Bucuria Ajutorului, care își dorește să fie alături de oamenii cu probleme de sănătate și de profesionișt”, a explicat prof. Adriana Căruntu, inspector eparhial și director la Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Cred că oamenii din Biserică se implică în mod firesc în ajutorarea vârstnicilor. Cel puțin colaboratorii Fundației Bucuria Ajutorului și ai Centrului nostru o fac cu multă bucurie”, a mai declarat Adriana Căruntu.

Luna viitoare, Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor, prin Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie”, va organiza și o nouă ediție a Școlii Medicale de Vară, la care își vor împărtăși experiența medici din cele mai importante centre universitare ale țării.

În Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor a lansat și un număr de telefon la care doritorii se pot înscrie pentru o donație lunară recurentă în valoare de 4 euro pe lună.

Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor este singurul spital privat din Capitală care aparține Bisericii.

În ultimii 10 ani, a oferit îngrijiri pentru aproximativ 4000 de pacienți, majoritatea oncologici.

Activitatea filantropică în domeniul paliației se desfășoară în Arhiepiscopia Bucureștilor încă din 2006.

Anul 2012 a fost momentul profesionalizării acestei activități, cu sprijinul Ambasadei Elveției, care a finanțat, printr-un proiect din 2008, construirea unui nou sediu.

Academia de Îngrijiri Paliative a Fundației Bucuria Ajutorului reprezintă o inițiativă a Centrului de îngrijiri palitative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sesiunea științifică a beneficiat și de două momente artistice: corul Seminarului Teologic din București și membri ai Grupului Psaltic Tronos care au cântat muzică psaltică.

Surse: basilica.ro, trinitas.tv

Foto: basilica.ro, Facebook

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.