Olanda: Willem-Alexander a depus marţi jurământul

Willem-Alexander a depus marţi jurământul în calitate de rege al Olandei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Nieuwe Kerk din Amsterdam.

Willem-Alexander îi succedă mamei sale, regina Beatrix, care a abdicat după 33 de ani de domnie, potrivit AFP şi EFE.

Monarhul a dat asigurări că va apăra ‘libertatea şi drepturile tuturor olandezilor şi ale tuturor rezidenţilor din Olanda’ şi că va face eforturi pentru ‘menţinerea şi promovarea prosperităţii’.

Mii de olandezi strânşi în preajma Nieuwe Kerk au urmărit ceremonia pe ecrane uriaşe. Willem-Alexander şi soţia sa, Máxima, au oferit o recepţie invitaţilor lor din 18 case regale din întreaga lume.

Tânărul rege este primul bărbat din 1890, după trei regine şi o regentă în ţara sa.

Acesta e şi primul dintr-o nouă generaţie de monarhi europeni, a căror vârstă medie este de 71 de ani, care accede la tron.

Viitorul monarh a anunţat deja că el şi soţia sa de origine argentiniană Maxima (41 de ani) nu sunt adepţi stricţi ai protocolului. Astfel, contrar mamei sale, el nu ţine neapărat să fie numit cu apelativul ‘majestate’. ‘Oamenii pot să-mi spună aşa cum se simt ei mai confortabil’, a mai spus el, pretinzând că vrea să fie un monarh al ‘secolului XXI’ care să reconcilieze tradiţia cu modernitatea.

Rolul monarhului a evoluat de la crearea în 1815 a Regatului Ţărilor de Jos, care a fost înainte republică.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.