Protocol pentru eficientizarea cheltuielilor bugetare din domeniul sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, împreună cu Dragos Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au semnat astăzi, 30 aprilie 2013, un protocol de cooperare.

Prin semnarea acestui protocol, părţile au confirmat încă o dată faptul că este nevoie de creşterea accesului pacienţilor români la tratamente farmaceutice accesibile în condiţii de eficienţă economică pentru bugetul sănătăţii, aşa cum este prevăzut şi în Programul de Guvernar.

În scopul implementării unor politici naţionale favorabile creşterii competitivităţii, MS va revizui legislaţia astfel încât să se elimine stabilirea preţului de referinţă generic prin compararea cu cele 12 ţări de referinţă şi să aplice limita de maximum 65% o singură dată, raportată la preţul medicamentului inovator de la momentul când primul medicament generic obţine APP.

APMGR va elabora un set de propuneri concrete care să permită MS eficientizarea cheltuielilor bugetare din domeniul sănătăţii, în condiţii de creştere a accesului românilor la tratament farmaceutic.

În vederea creării unui cadrul fiscal echitabil şi predictibil, conducerea MS şi APMGR vor coopera pentru revizuirea formei actuale a taxei clawback, astfel încât această măsură temporară de suport financiar pentru domeniul sănătăţii să nu afecteze accesul populaţiei la tratamente cu preţuri accesibile.

În ceea ce priveşte reducerea arieratelor, care în ultimii patru ani au ameninţat blocarea sistemului sanitar, conducerea MS împreună cu APMGR au agreat stabilirea unui calendar de reeşalonare a plăţilor da toriilor din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Conform protocolului, APMGR va sprijini MS la implementarea graduală a scurtării termenelor de plată pentru atingerea obiectivelor stabilite de Directiva Parlamentului European 2011/7/UE.

Astfel, pentru facturile emise pe baza contractelor încheiate înainte de jumătatea lunii martie, plata se va face eşalonat în 2013 (2/3 din suma totala) şi 1/3din sumă în anul 2014.

După implementarea Directivei europene 2011/7/UE, obligatorie pentru toate statele membre, conducerea MS a reuşit stabilirea unui termen de plată eşalonat astfel: 150 de zile (pentru cele emise în 2013), 90 de zile (pentru cele emise în perioada ianuarie-iunie 2014), pentru ca în iulie 2014 să se ajungă la un termen de plată de 60 de zile, aşa cum prevede directiva europeană.

Obiectivul principal al parteneriatului încheiat astăzi între MS şi APMGR îl reprezintă creşterea accesului pacienţilor la tratamente farmaceutice accesibile şi identificarea celor mai bune soluţii pentru a reforma sistemul de sănătate din România în interesul pacientului şi al economiei româneşti.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.