Omagiu lui George Enescu la Casa Artelor Dinu Lipatti

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită joi, 4 mai 2023, de la ora 19:00, la ediția a III-a a evenimentului „Omagiu lui George Enescu”, organizat cu prilejul împlinirii a 68 de ani de la trecerea în eternitate.

Programul „Omagiu” face parte din misiunea culturală și strategia de promovare a Casei Artelor Dinu Lipatti prin care așezăm la loc de cinste personalitățile muzicii clasice care au contribuit la renumele artei și culturii românești.

Casa Artelor Dinu Lipatti îl comemorează pe George Enescu, un reper al culturii naționale și internaționale din secolul al XX-lea, părintele spiritual al legendarului pianist Dinu Lipatti.

Legătura sufletească creată între cei doi muzicieni a prevestit viitorul strălucit al lui Dinu Lipatti și a dăinuit pe parcursul întregii lor vieți, trecând peste diferența de vârstă.

Dinu Lipatti l-a iubit, l-a respectat și a fost profund recunoscător pentru tot ce a primit din partea marelui său Maestru.

Cele două mari personalități ale culturii române, George Enescu și Dinu Lipatti, au urmat studiile în Franța, au fost influențați în propriile creații de ideile filosofice și artistice, reformatoare și inovatoare ale vremii și au îmbogățit prin talentul și frumusețea lucrărilor lor viața culturală internațională.

În cadrul evenimentului nostru violonista Irina Nanushi și pianista Verona Maier vor aduce un omagiu marelui compozitor român cu Recitalul extraordinar „Sonatele lui Enescu – Călătoria unui mare compozitor”.

Programul include următoarele lucrări ale lui George Enescu: Sonata pentru pian și vioară în la minor „Torso”, Sonata pentru pian și vioară în fa minor op.6  nr. 2 și Sonata pentru pian și vioară în la minor op.25 nr.3 „În caracter popular românesc”.

Sonata pentru pian și vioară în fa minor op.6  nr. 2 a fost interpretată în primă audiție absolută de George Enescu și Dinu Lipatti.

Violonista Irina Nanushi este un nume cunoscut și apreciat de către publicul iubitor de muzică clasică. În concertele pe care le susține,  în recitalurile de vioară și în cele camerale, artista scoate la iveală o personalitate interpretativă distinctă. Aceasta demonstrează constant un nivel violonistic superior, o manieră personală de reliefare a caracterului și expresiei, strălucirii sonore, pasiunii, clarității și echilibrului.

Repertoriul vast al Irinei Nanushi include opere muzicale din principalele perioade stilistice – Baroc, Clasicism, Romantism, cât și din epoca actuală. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Daniel Podlovski, solistul Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași. S-a perfecționat sub îndrumarea profesorului Petre Lefterescu, solist și specialist în muzica veche.

În anul 2007 și-a obținut titlul de master cu o disertație despre sonatele pentru pian și vioară ale compozitorului Ludwig van Beethoven, iar în 2013 pe acela de doctor, la aceeași universitate, cu o teză despre particularitățile, tendințele și trăsăturile stilistice în creația pentru vioară a compozitorilor albanezi. În prezent este membru al Cameratei Regale și colaborator al Filarmonicii „George Enescu”, cu participări la numeroase concerte importante în Austria, Germania, Belgia, Elveția, Italia, Marea Britanie, Macedonia de Nord și Albania.

Pianista Verona Maier și-a început studiile muzicale la vârsta de 6 ani, ca elevă a profesoarelor Maria Spirescu, Maria Zaharescu și Angela Marbé.

În 1980, a devenit studenta profesoarelor Ioana Minei și Ana Pitiş la Conservatorul bucureștean, pe care l-a absolvit în 1984. În 2006, a obținut titlul de Doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București(UNMB), susținând teza „Alegerea spontană a tempourilor pentru preludiile și fugile din Clavecinul bine temperat de J. S. Bach”, elaborată sub conducerea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu. Din 1990 este cadru didactic la UNMB, fiind actualmente profesor universitar – disciplina Muzică de cameră, în cadrul Facultății de Interpretare muzicală.

Din 2016, este prorector al instituției. Ca muzician-interpret – pianist, clavecinist, organist – sau profesor, Verona Maier a susținut concerte și recitaluri și a participat la festivaluri, emisiuni radio și TV, jurii de concursuri sau cursuri de măiestrie în Romania și Germania, Elveția, Franța, Grecia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Israel, Polonia, Ungaria, Austria, Danemarca, Norvegia, Suedia, Italia, Iran, Macedonia, Albania. Este vice-președinte al Fundației ACCUMM, fondată în 1999 împreună cu soțul său, regretatul cineast și scriitor Petru Maier Bianu. În 2004, Președinția României i-a acordat Veronei Maier Medalia Meritul Cultural – clasa I.

Conceptul evenimentului „Omagiu lui George Enescu la Casa Artelor Dinu Lipatti” aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, TRINITAS TV, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București, ULTIMA ORĂ

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.