Omar Hayssam, adus la București. Reacţii oficiale. DIICOT cere arestarea preventivă

Procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a lui Omar Hayssam în dosarul în care este judecat pentru delapidare. Instanţa ar putea dezbate cererea pe 23 iulie.

În legătură cu materialele apărute în mass-media privind pe inculpatul Omar Hayssam, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism face următoarele precizări:

Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 540/D/P/2005, din data de 14.10.2005, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Omar Hayssam, pentru săvârşirea de infracţiuni prev. în Legea nr. 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Prin sentinţa penală nr. 122/13.06.2007, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, S. I Penală, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 611/20.02.2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, inculpatul Omar Hayssam a fost condamnat la o pedeapsă de 20 ani închisoare.

Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 275/P/2003, din data de 20.09.2005, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Omar Hayssam, pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 323 şi art. 215 alin. 1,2,3,5 Cod penal.

Prin sentinţa penală nr. 424/25.05.2010, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, S. I Penală, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 3848/22.11.2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, inculpatul Omar Hayssam a fost condamnat la o pedeapsă de 16 ani închisoare.

Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 621/DP/2005, din data de 01.07.2005, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Omar Hayssam, pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003 şi art. 143 alin. 2 lit. a,b din Legea nr. 85/2006 cu aplic. art. 13 cod penal.

Prin decizia penală nr. 2574/29.06.2010, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inculpatul Omar Hayssam a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 3 ani închisoare.

Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 276/D/P/2004, din data de 02.10.2012, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată şi au solicitat arestarea preventivă, în lipsă, a inculpatului Omar Hayssam, pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 215 şi art. 2151 cod penal şi art. 23 din Legea nr. 656/2002.

Dosarul penal se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, având termen de judecată la data de 23 iulie 2013.

Facem precizarea că faptele inculpatului sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Victor Ponta a fost informat, în ultimele luni, despre evoluţiile cazului

Premierul Victor Ponta a spus vineri că în ultimele luni a fost informat de către instituţiile competente referitor la posibilitatea aducerii lui Omar Hayssam în ţară.

 

„În ultimele luni am fost tot timpul informat de către instituţiile competente asupra posibilităţii de a fi adus în ţară. Am avizat şi aprobat sprijinul logistic pe care Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Interne l-au dat pentru ca această operaţiune legală să se desfăşoare. Am fost tot timpul informat, şi când s-a plecat spre Siria, şi când s-a întors”, a declarat premierul, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

 

Ponta a punctat că aducerea lui Omar Hayssam în ţară este un succes al unor instituţii ale statului român.

 

„Acestea sunt instituţiile implicate. Pe la televiziune o să vedeţi o groază de oameni care vorbesc despre acest caz. Eu vă spun cine a muncit ca să se întâmple acest lucru. Este un semn foarte bun, pentru că România e o ţară serioasă, o ţară puternică, care este capabilă să tragă la răspundere pe cei care au fost condamnaţi”, a mai spus primul-ministru.

Anunţul făcut de Administraţia Prezidenţială

Purtătorul de cuvânt al președintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarea declarație de presă:

– „În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român.

Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei.”.

Avertismentul enigmatic al unui consilier prezidențial

Consilierul prezidențial Iulian Chifu a postat pe contul său de Facebook un avertisment enigmatic după aducerea în țară a lui Omar Haysam, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism.

„Un stat serios își aduce acasă toți infractorii condamnați. Mulți nu vor mai dormi bine vacanța asta și anii următori…”, a scris Chifu pe Facebook. „Nu cred că mai pleacă nimeni. Cred că a devenit clar că oricine fuge de justiția din țară va reveni să-și ispășească faptele”, a adăugat consilierul prezidențial.

Cum s-a bâlbâit ministrul Stroe

Ministrul de Interne Radu Stroe a fost  eroul unei noi bâlbe, atunci când a fost întrebat de reprezentanții presei despre situația lui Omar Haysam, adus în țară în cursul dimineții.

„Nu vă pot da amănunte privind acțiunea derulată pentru că au operat mai multe instituții ale statului (…) Ce vă pot spune este că este în custodia Poliției Române, în arestul Poliției Capitalei”, a afirmat inițial Stroe.

O jurnalistă i-a atras atenția ministrului că Poliția Capitalei n-a confirmat informația pe care a dat-o el.

„L-or fi trimis în altă parte de azi dimineață sau când l-au luat”, și-a dat cu părerea Stroe.

Replierea a fost însă doar una de moment, pentru că după numai 30 de secunde ministrul a declarat din nou că „vă pot spune doar că e în arestul Poliției Capitalei”.

„Nu cunosc amănunte și chiar dacă aș cunoaște amănunte, nu vi le-aș putea spune”, și-a încheiat prestația în fața presei Radu Stroe.

Blaga și Udrea, în sfârșit de acord

Vasile Blaga și Elena Udrea par în sfârșit de acord. Subiectul pe care s-au înțeles este Omar Haysam, despre a cărui fugă susțin ambii că vor să afle adevărul.

„Cu toţii vrem să ştim varianta oficială şi reală asupra modului în care Omar Hayssam a părăsit ţara. Nu pot să fac speculaţii dacă a fost sau nu ajutat de cineva. Nu m-aş îndrepta spre instituţii, ci mai degrabă spre membrii familiei”, a declarat Vasile Blaga într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Elena Udrea a abordat și ea subiectul, pe pagina de Facebook.

„Ca şi constatare: Omar Hayssam se dovedeşte a fi foarte vioi la şapte ani distanţă după ce medicii români l-au declarat iremediabil “pe moarte”, făcând astfel posibilă plecarea acestuia din ţară”, notează Elena Udrea.

Hayssam Omar este un om de afaceri sirian cu cetățenie română născut la 1 martie 1963 în Meij-Dur, Siria. Conform afirmațiilor autorităților a fost implicat în criza jurnaliștilor români răpiți în Irak în aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de pușcărie și la o despăgubire de câte €2 milioane pentru fiecare dintre cei trei jurnaliști răpiți în Irak în 2005. Alături de Hayssam, în acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Omar Mohamad, la pedeapsa de 14 ani închisoare, şi Quasim Essa, la pedeapsa de 16 ani închisoare. A fost dat în urmărire internațională prin Interpol, fiind acuzat de terorism.

Unchiul lui Omar Hayssam, Mohamed Farzat, a fost prezent și el în România, în perioada comunistă. Cu ajutorul unei firme siriene, Farzat exporta tractoare românești în țara sa de origine prin ICE Dunărea, firmă ce aparținea fostei Securități. După cum presa a relatat în repetate rânduri, de aceste afaceri nu era strain nici liderul Partidului Conservator (fost Partidul Umanist), Dan Voiculescu, prin firma Crescent. Mohamed Farzat a fost deconspirat în 1988 ca ofițer al Serviciilor de Informații Siriene. (wikipedia.ro)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.