OMS. Sfârșitul urgenței sanitare globale COVID-19
Pe 5 mai 2023, șeful OMS a declarat sfârșitul pademiei COVID-19,fostă urgență de sănătate publică de interes internațional, subliniind că acest lucru nu înseamnă că boala nu mai este o amenințare globală (https://news.un.org/fr/story/2023/05/1134842): potrivit Tabloului de Bord Coronavirus al OMS, care adună statistici cheie de la începutul pandemiei, cazurile cumulate la nivel mondial se ridică acum la 765.222.932, cu aproape șapte milioane de decese (cifra exactă este în prezent de 6.921.614).
Până la 30 aprilie 2023, în întreaga lume au fost administrate peste 13,3 miliarde de doze de vaccin. Dr. Tedros Adnahom Ghebreyeseu a spus că virusul – clasificat pentru prima dată drept urgență de sănătate publică de interes internațional de către OMS la 30 ianuarie 2020 – a fost aici pentru a rămâne: „Încă ucide și încă se schimbă. Riscul rămâne ca noi variante să apară și să provoace creșteri suplimentare ale cazurilor și deceselor…”.
Decizia nu a fost luată cu ușurință. În 2022, Comitetul de urgență privind COVID-19, condus de OMS, a analizat cu atenție datele, la momentul potrivit pentru a suna alarma.
În periada aprilie 2022-aprilie 2023, pandemia „a fost pe o tendință descendentă, imunitatea crescând datorită vaccinurilor extrem de eficiente dezvoltate în Timp record pentru a lupta împotriva bolilor și a infecțiilor.
Ratele mortalității au scăzut și presiunea asupra sistemelor de sănătate odată copleșite s-a diminuat: această tendință a permis celor mai multe țări să revină la viața așa cum o aveau înainte de COVID-19. Impactul pandemiei a demascat liniile de defect politic, în interiorul și între națiuni. A erodat încrederea între Oameni, guverne și instituții, alimentată de un torent de dezinformare.
Pagubele enorme cauzate de virus asupra tuturor aspectelor vieții globale, inclusiv tulburări economice enorme, ștergerea de miliarde de dolari din PIB, perturbarea călătoriilor și comerțului, închiderea afacerilor și cufundarea a milioane de oameni în sărăcie.
Mii de oameni din întreaga lume continuă să lupte pentru viața lor la terapie intensivă, iar alte milioane vor trăi în viitorul apropiat, cu efectele debilitante post-COVID.
Șeful OMS a spus că sfârșitul urgenței sanitare este un moment de sărbătorit și a adus un omagiu „competenței incredibile și dăruirii dezinteresate a lucrătorilor din domeniul sănătății” din întreaga lume. Dar, la un alt nivel, este un moment de reflecție, deoarece COVID-19 continuă să lase „cicatrici adânci în lumea noastră. Aceste cicatrici ar trebui să servească drept un memento permanent al posibilei apariții de noi viruși, cu consecințe devastatoare”, a spus el.
Au fost făcute multe greșeli, inclusiv lipsa de coordonare, corectitudine și solidaritate, ceea ce a însemnat că instrumentele și tehnologiile existente nu au fost folosite la maximum pentru a lupta împotriva virusului:
„Trebuie să ne promitem nouă, copiilor și nepoților noștri că nu vom mai face niciodată aceste greșeli. Această experiență ar trebui să ne schimbe pe toți în bine. Acest lucru ar trebui să ne facă mai hotărâți să realizăm viziunea pe care națiunile au avut-o atunci când au fondat OMS în 1948, obținerea celui mai înalt standard de sănătate pentru toți”.
Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Emilian M. Dobrescu