ONU îndeamnă la „reinventarea orașelor”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că pandemia de coronavirus prezintă ocazia de a reinventa zonele urbane, informează DPA.

Oraşele duc întreaga povară a crizei, multe dintre ele cu sisteme sanitare sub presiune, cu servicii de apă şi canalizare inadecvate şi alte provocări”, a afirmat Guterres într-un mesaj video, adăugând că această criză a „expus inegalităţi adânc înrădăcinate”.

Acum este momentul să regândim şi să reinventăm lumea urbană… Acum este şansa noastră de a ne reface mai bine, prin construirea unor oraşe mai reziliente, mai incluzive şi sustenabile”, a invitat secretarul general al ONU.

Antonio Guterres a prezentat un rezumat succint al politicii în acest sens, în care menţionează că răspunsul la pandemia de COVID-19 este necesar pentru lupta împotriva inegalităţilor şi salvgardarea coeziunii sociale, cum ar fi garantarea unor locuinţe de urgenţă persoanelor fără adăpost.

Zonele urbane ar trebui să urmărească o redresare economică ecologică, rezilientă şi incluzivă, a spus Guterres, menţionând oraşele care au îmbunătăţit deja mobilitatea, siguranţa şi calitatea aerului prin crearea de noi benzi pentru biciclete şi zone pietonale.

Concentrându-ne pe o transformare ecologică ridicată şi crearea de locuri noi de muncă, planurile de relansare pot orienta creşterea spre o cale rezilientă cu un nivel redus al emisiilor de dioxid de carbon”, a subliniat Secretarul general al Naţiunilor Unite.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.