Oprescu i-a cerut lui Ponta o anchetă la RADET din noiembrie 2012

 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat, vineri, că i-a solicitat  premierului Victor Ponta o anchetă privind situația de la RADET încă din luna noiembrie 2012, aceasta fiind în curs de finalizare.

„Eu însumi am informat opinia publică, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Autorităţile centrale asupra problemelor grave care se petrec la RADET. Acestea nu au apărut ieri. Sunt vechi şi ne confruntăm cu ele de peste 15 ani. Încă din decembrie 2011 am adus la cunoştinţă preşedintelui României, primului ministru de la acea vreme, CSAT-ului, SRI-ului şi ministrului economiei situaţia de la RADET, demersuri pe care le-am continuat până-n prezent la toate guvernele. În acest sens, în noiembrie 2012, am solicitat primului ministru o anchetă a Corpului de control, care este în curs de finalizare. Am prezentat tuturor o analiză fundamentată împreună cu experţi şi specialişti din domeniu, cât şi necesitatea de a se lua măsuri de fond, urgenţe şi concrete, pentru reorganizarea Serviciului de termoficare şi a RADET Bucureşti”, a spus edilul.

Oprescu a menţionat, în acelaşi context, măsurile pe care le are în vedere în privinţa RADET.

Printre acestea se numără organizarea Serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem integrat; reorganizarea Regiei în societate comercială a municipalităţii şi fuzionarea segmentului de transport şi distribuţie a energiei termice, gestionat în prezent de RADET, cu segmentul de producţie a energiei termice, actualmente în cadrul ELCEN, aferent Municipiului Bucureşti.

Primarul a mai precizat că vrea şi modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice, în primul rând pentru reducerea pierderilor şi a cheltuielilor de exploatare, precum şi modernizarea centralelor termo-electrice care vor fi preluate de la ELCEN, cât şi a celor existente, pentru creşterea eficienţei cu efect direct asupra costurilor gigacaloriei.

În acelaşi context, Oprescu a anunţat că speră din tot sufletul ca săptămâna viitoare, miercuri, să intre pe ordinea de zi a guvernului memorandumul privind unirea RADET cu ELCEN, prin care aceasta din urmă intră în subordinea primăriei, pentru a putea sfi controlate producerea de apă caldă şi transportul.

Sorin Oprescu a mai precizat că, anul trecut, datoriile RADET ajunseseră la 8.500 de miliarde lei vechi ca penalităţi, datoria de bază fiind de 5.000 de miliarde.

Peste jumătate de milion de euro au găsit procurorii, vineri, în urma percheziţiilor, în casele directorilor RADET, anchetați într-un dosar de fraude în domeniul achizițiilor publice.

Anchetatorii fac, vineri, percheziţii la RADET şi la alte adrese din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu pentru a ridica documente în cazul prejudicierii regiei prin contracte de lucrări de infrastructură plătite dar nerealizate, nefiind începută urmărirea penală pe numele niciunei persoane.

Opt directori RADET sunt anchetați pentru contracte de sute de mii de euro întocmite prin luare de mită. Șase firme de construcții sunt acuzate pentru încheierea de contracte frauduloase cu RADET, acestea fiind CCEI SRL, SICOR SRL, Loxtor Norvegia, WILLO România SRL, Multigama Tech și Erbașu SA.

Contractele care ar fi fost acordate ilegal erau pentru lucrări de infrastructură.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.