Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, contestată la Curtea Constituţională

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa denunţând lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă de articolul 1 alineatul 5 şi articolul 15 alineatul 2 din Constituţie.

Excepția de neconstituționalitate se referă la art. 81, alin. 3 și art. 348 din OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, potrivit site-ului Avocatului Poporului.

„Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 1 alin. (5) şi art. 15 alin. (2) din Constituţie, privind obligativitatea respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, cât şi a neretroactivităţii legii”, se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

 

Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă prevede la articolul 81 că: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului”.

CCR trebuie să decidă dacă plata taxelor este obligatorie pentru toţi

Este foarte bine că Legea Insolvenţei, aprobată recent prin ordonanţă de urgenţă, a fost contestată la CCR, a declarat premierul Victor Ponta, la începutul şedinţei de guvern de miercuri. Curtea Constituţională va trebui să spună dacă este constiuţional ca în România să fie două categorii de cetăţeni, unii „fraieri” care plătesc taxe şi alţii „mai deştepţi” care nu plătesc taxe, a continuat primul ministru.

„Avocatul Poporului a cerut Curţii Constituţionale să se pronunţe dacă este constituţional sau nu ca, până la urmă, toţi să plătim taxe sau dacă este constituţional ca doar unii să plătească taxe şi unii nu. Decizia Curţii Constituţionale va da un mesaj foarte clar în ce măsură în România suntem împărţiţi între cei care respectă legea şi cei care nu o respectă. Între cei care plătesc taxe şi sunt luaţi de fraieri şi cei care nu plătesc taxele şi cred că sunt mai deştepţi”, a declarat premierul Victor Ponta.

Potrivit lui Ponta, prin contestarea legii insolvenţei „ ieşim din dezbaterea pur politică” şi „se intră într-o dezbatere legală este foarte bună”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.