Ordonanţa privind concedierile, aprobată

Ordonanţa privind protecţia angajaţilor disponibilizaţi din companiile de stat a primit avizul Executivului. Conform proiectului, Guvernul aprobă doar sumele alocate plăţilor compensatorii. Forma aprobată nu mai prevede că Guvernul stabilişte atât societăţile de stat care pot efectua concedieri, cât şi numărul de salariaţi disponibilizaţi.

Ordonanţa nu mai prevede că societăţile de stat care pot efectua concedieri colective, precum şi „numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi” se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Guvernul aprobă doar cuantumul plăţilor compensatorii.

Prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, se vor aproba sumele din bugetul asigurărilor pentru şomaj ce se vor aloca pentru plăţile compensatorii.

Noua formă a ordonanţei include şi un articol suplimentar, conform căruia planurile de disponibilizare întocmite de operatorii economici se aprobă „în condiţiile legii”. Proiectul prevede că programul concedierii colective este elaborat de angajator.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.