Organizația Salvaţi Copii- „Protecția online a datelor personale”

Aproape 150 de proiecte din 121 de şcoli au fost înscrise în competiția școlară lansată de Salvați Copiii, prin proiectul Ora de Net,  iar cele mai bune dintre ele au fost premiate în cadrul evenimentului „Protecția online a datelor personale” desfăşurat la Firul Ierbii, în Bucureşti. Peste 12.000 de persoane – elevi, părinți, profesori – s-au implicat astfel în activităţile desfăşurate la nivel naţional de către elevi şi cadre didactice.

Ca parte a iniţiativei de a creşte conştientizarea cu privire la implicațiile Noului Regulament European privind Datele Personale (GDPR), care intră în vigoare şi în România începând cu data de 25 mai 2018, Salvaţi Copiii a organizat o dezbatere împreună cu Iulia Ionescu – blogger și jurnalist, Bogdan Manolea – Director al Asociaţiei pentru Internet şi Tehnologie, Claudia Ştirbei – blogger, Denis Chiurtu – Consultant Educațional, Microsoft, Gabriel Fereșteanu – vlogger #PeRomânește şi Alina Eremia – Ambasadorul proiectului Ora de Net.

Sesiunea s-a centrat în jurul accesului copiilor la Internet în noul context, precum şi responsabilitatea pe care o poartă părinţii şi furnizorii de servicii, luând în considerare şi statisticile obţinute în cadrul liniei de consiliere în 2017, care arată că 20% dintre situaţiile problematice întâmpinate de copii au fost relaţionate cu folosirea abuzivă a datelor personale de către alţi utilizatori.

„Datele cu caracter personal sunt un element sensibil în ceea ce priveşte accesul la Internet, iar Noul Regulament European vine să întărească acest aspect. În privinţa copiilor, responsabilitatea părinţilor este accentuată prin prevederea referitoare la necesitatea acordului explicit dat de aceştia pentru accesul copilului sub 16 ani la servicii. Potrivit celui mai recent studiu Salvaţi Copiii, comunicarea datelor personale este permisă de 8% dintre părinţi, astfel că accesul copiilor în acest context devine dependent de înţelegerea şi asumarea rolului de mediator de către părinţi”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv  Organizația Salvați Copiii.   

Concursul național “Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale” a avut drept scop implicarea elevilor și profesorilor în iniţiative locale pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța participării copiilor în mediul online, păstrând în siguranță datele personale ale acestora. Competiția a beneficiat de susţinerea UPC România și a avut ca parteneri Ministerul Educaţiei Naţionale, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, desfăşurându-se în perioada 12 februarie – 30 martie 2018. Câştigătorii competiţiei au fost:

 • Categoria I (clasele I-IV): Premiul I: Școala Gimnazială Nr. 1, Bicazul Ardelean; Premiul II: Școala Gimnazială Corocăiești; Premiul III: Școala Gimnazială „Elena Doamna”, Cuza Vodă;
 • Categoria II (clasele V-VIII): Premiul I: Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu”, Breaza; Premiul II: Școala Gimnazială Slimnic, Ruși; Premiul III: Școala Gimnazială Tulgheș;
 • Categoria III (clasele IX-XII): Premiul I: Colegiul Național „Carol I”, Craiova; Premiul II: Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați; Premiul III: Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, Galați;
 • Categoria specială (grupuri de inițiativă din cadrul organizațiilor pentru copii și tineret): Clubul Copiilor Năsăud.

Autorii proiectelor câștigătoare au primit diplome din partea Ministerului Educației Naţionale şi Salvaţi Copiii, precum și echipamente IT care vor facilita procesul educațional.

Note pentru redactori:

 • Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, prin programul Connecting Europe Facility, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.
 • Organizaţia Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional.
 • Paşii pe care echipele le-au parcurs pentru înscrierea în cadrul competiţiei “Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale” au fost: organizarea unei dezbateri, susţinerea unei acţiuni publice, realizarea unui clip video, apoi completarea formularelor de participare şi urcarea lor pe site-ul www.oradenet.ro
 • Premiile au fost oferite de către sponsorul competiţiei: UPC România.
 • Conform Legii 677/200, art. 3 (a) „date cu caracter personal sunt orice informaţii referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulţi factori specifici identităţii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale.”
 • Noul Regulament European privind Datele Personale (GDPR): Regulamentul nr.679/2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.
 • Studiul privind utilizarea Internetului în familie (2015): http://www.oradenet.salvaticopiii.ro/docs/raport_cercetare_safer_internet_2015_web.pdf

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.