Pandemia, pretextul perfect pentru subminarea democrației

Unele state UE și-au accentuat tendințele autoritare deja existente și unii conducători își consolidează controlul sub pretextul restricțiilor anti-pandemie, conform organizației pentru apărarea drepturilor omului în UE, Civil Liberties Union for Europe.

Raportul organizației identifică Ungaria, Polonia și Slovenia drept statele membre cele mai înclinate să profite de lupta cu pandemia pentru a submina democrația și a slăbi statul de drept.

Dacă guvernul Ungariei s-a folosit de măsurile anti-pandemie pentru a disimula abuzuri și a împiedica accesul la documentația vaccinurilor și verificarea ei de către cadrele medicale, Polonia a restricționat libertatea de informare și de asociere pentru a împiedica protestele față de o lege controversată a avortului.

De asemenea, premierul sloven poartă o bătălie deopotrivă online și offline împotriva jurnaliștilor critici din țara sa, acuzându-i că mint și că răspândesc știri false, potrivit solidnews.ro.

Bulgaria și România au fost zdruncinate și mai mult. Noi reguli privind tarifele judiciare în Bulgaria și sistemele slabe de asistență juridică din România îngreunează accesul la justiție și la un proces echitabil.

Raportul, co-sponsorizat și de alte 14 asociații pentru drepturile omului, avertizează că libertatea presei și restricționarea informării publicului sunt în pericol chiar și în democrații dezvoltate precum Franța, Germania, Italia și Spania.

Accesul limitat al presei spaniole la informările guvernamentale timpurii din martie 2020 privind pandemia, dar abuzuri sunt și inculparea unor activiști și artiști spanioli pentru publicarea de caricaturi satirice, pentru ardere de drapele sau utilizarea provocatoare a unor simboluri religioase în cursul protestelor. Presiuni asupra companiilor de presă au mai fost observate și în Italia, Spania și Croația.

Procedurile legislative accelerate permise de restricțiile anti-pandemie îngreunează participarea cetățenilor la dezbaterea publică democratică.

O asemenea grabă, care omite transparența și care nu permite consultări cu publicul și cu societatea civilă, există și în democrații puternic consolidate, precum Irlanda, Germania și Suedia, afirmă raportul.

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.