Transportatorii din est acuză UE de discriminare

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) şi asociaţiile profesionale de transport rutier din Bulgaria, Ungaria, Lituania şi Polonia au adresat o scrisoare comună comisarului european pentru Transporturi, Adina Vălean, în care solicită anularea urgentă a obligaţiei întoarcerii acasă a camioanelor la fiecare opt săptămâni, potrivit solidnews.ro.

Organizaţia din România consideră că obligaţia întoarcerii acasă a camioanelor este nejustificată şi discriminatory, fiind considerată un pas spre restricţionarea pieţei, încalcarea libertății de a furniza servicii şi de a conduce o afacere.

Întoarcerea obligatorie acasă a camioanelor contravine obiectivelor privind protejarea mediului, cursele suplimentare enerând până la 2,9 milioane de tone de emisii suplimentare de CO2 în 2023.

Mai mult, măsura afectează transportatorii din estul UE  mai mult decât alţi cetăţeni şi companii din blocul comunitar, pentru că „transportatorii estici ar putea fi în continuare nevoiţi să absoarbă parţial creşterea costurilor asociate măsurii pentru a-şi menţine competitivitatea generală a pieţei în raport cu segmente de piaţă care nu au fost afectate deloc”.

Organizaţia susţine că întoarcerea obligatorie acasă a camioanelor nu a făcut parte din propunerile Comisiei adoptate în 2017 şi nu a făcut obiectul unei evaluări de impact înainte de adoptarea acesteia.

Dacă legiuitorii UE şi-ar fi respectat obligaţiile legale şi ar fi efectuat evaluări de impact, ar fi putut observa că prevederea privind întoarcerea obligatorie acasă a camioanelor are un impact negativ major asupra mediului şi asupra transportatorilor rutieri din estul UE. O astfel de lipsă de fundamentare a motivelor şi a unor evaluări de impact nu poate fi tolerată”, susțin transportatorii din estul Europei.

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.