Paradigma „COVID 19”
În timp ce suntem sesizaţi zilnic, cu tot felul de scenarii, care mai de care mai apocaliptice, mai futuriste, mai lipsite de sens şi rupte de realitatea cotidiană, făcute de tot felul de specialişti din zona medicală dar şi din cea politică sau administraţie locală sau centrală despre pandemia de coronavirus, în acelaşi timp în spatele uşilor închise ale potentaţilor lumii moderne, care îşi permit luxul să facă tot felul de simulări şi experimente cu populaţia planetei. Mai ales, după ce am aflat din mass-media internaţională, că acest COVID 19 este o armă biologică.
Dupa ce NU am aflat, de fapt, de unde a apărut acest virus ucigaş, COVID 19, ori a fost făcut în laboratoare şi scăpat din greşeală sau intenţionat, ori de la lilieci sau de la chinezi, americani, italieni sau spanioli, am să încerc şi eu, fără pretenţia unui adevăr peremtoriu să vă prezint un scenariu care are în spate o încercare de schimbare de atitudine a puterilor lumii prin reconversia surselor de energie ale omenirii.
Celebrul futurolog Alvin Tofflerîn, în una din ultimele sale lucrări „ Avuţia în mişcare”, căci din păcate, a plecat la cele veşnice, ne previziona, o schimbare totală a vieţii noastre la nivel familiar şi planetar prin noua informatizare şi digitalizare, prin comunicările la distanţă cu ajutorul sateliţilor, sau prin munca de la domiciliu dar şi prin nevoia schimbării surselor de energie de la cele bazate astăzi pe hidrocarburi, o sursă pe cale să se epuizeze pe zi ce trece cu cea de tip nou, alternativă, precum solară, eoliană , hidro, cea nucleară, a hidrogenului sau cea bazată pe baterii de puteri şi capacităţi tot mai mari.
Încă din anul 2008, de pe vremea Preşedintelui SUA- Obama, s-a încercat să se facă acest lucru, forţându- se declanşarea unei crize economico-financiară la nivel planetar şi implicarea băncilor şi instituţiilor transnaţionale. Şi atunci s-a dorit această schimbare care inevitabil ar fi urmat să vină. Dar cum să o faci, dacă nu eşti ajutat de mass-media internaţională şi de platformele sociale.
Trebuia găsit un alibiu, dar cum s-a făcut? Încă de la începutul anului, China, anunţa întreaga lume că oraşul chinezesc, de circa 2 milioane şi jumătate de locuitori, Wuhan, a fost închis şi izolat şi declarat în carantină totală după ce au fost identificate câteva mii de persoane contaminate cu coronavirusul COVID 19, dar şi pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a acestui virus.
Măsurile de restricţie au fost draconice de-a dreptul. La nici o lună distanţă, aflăm cu toţii că, acest virus a fost identificat şi în America, şi în Europa, dar şi în Asia, şi America Latină. Zi de zi, în toată lumea, se vorbeşte de teama acestui virus, de numarul de infectaţi şi de numărul de morţi. Nicăieri, nimeni nu mai moare de altceva decât de coronavirus.
Toţi oamenii, cu vârste, de regulă, peste 70 de ani, nu mai mor de boli de cancer, de inimă, de plămâni, de comoţii cerebrale, ci doar de COVID 19. Chiar nici nu am mai auzit de nici un fel de accident, de mijloace de transport, de muncă sau, de ce nu, de inaniţie.
În România, am avut chiar un caz de cancer în fază terminală, de la Filiaş, operat la Paris şi lăsat să-şi petreacă ultimele zile acasă în România. Cu toate acestea nu a mai murit de cancer, ci de coronavirus la vârsta de 72 de ani fiind băgat în carantină, la spital, căci venea dintr-o zonă contaminată şi desigur că, neavând COVID 19, nu a mai contaminat şi pe alţii cu care a intrat în contact direct în salonul de spital.
Pe unul l-a călcat trenul şi a murit de coronavirus. E de râsul lumii, fraţilor. În oricare loc de pe glob te-ai afla va trebui să suporţi rigorile unor noi reguli restrictive de convieţuire, a îngrădirii sau suspendării unora din drepturile fundamentale ale omului.
Economiile statelor se prăbuşesc, industria şi comerţul mondial şi- au încetat activitatea, turismul a dispărut, transporturile au paralizat. E clar că ne aflăm în situaţia când, de ani buni, planeta, din cauza poluării exagerat de mare, prin consumul de hidrocarburi s-a încălzit ducând la modificări climatice de-a dreptul periculoase, la topirea calotelor glaciare, de la Polul Nord şi Polul Sud.
S-a gândit cineva, de ce oare SUA nu a semnat Tratatul de la Kyoto cu privire la scăderea poluării actuale până în 2030 la 35% din cea actuală? Desigur, ca să nu fie bănuită, de oarece conspiraţie mondială.
Cel mai mare exportator de hidrocarburi şi gaze din lumea actuală este Rusia, în timp ce ţările arabe, precum Arabia Saudită, nu mai are cui să-i vândă ţiţeiul, fiind nevoită să scadă preţul, astăzi când scriu acest articol, la puţin peste 20 de dolari barilul, fiind de fapt cel mai mic preţ din ultimii ani.
Industria auto va falimenta şi va fi forţată să-şi readapteze producţia, cu automobile electrice, pe hidrogen, cu motoare cu fiziune nucleară la micro, de mult inventate şi, eventual, hibridele, lucru care va fi posibil odată cu repornirea economiilor.
Nu s-a făcut această schimbare în 2008, căci în industria hidrocarburilor, pe lanţul trofic al exploatării, rafinării şi desfacerii către beneficiari, pe orizontală şi verticală, din cei 7 miliarde de oameni, cât are populaţia actuală a Terrei, 2,8 miliarde dintre ei sunt angrenaţi în aceste activităţi legate de hidrocarburi, ceea ce este foarte greu şi chiar periculos, să determini o schimbare mondială, fără un motiv cât de cât plauzibil, aşa cum e acum pandemia.
Se pot crea convulsii sociale deosebit de periculoase pentru guvernele ţărilor deţinătoare de aceste resurse. E o decizie de nivel planetar care va schimba faţa planetei noastre pe care trebuie să o salvăm cu orice risc şi nu oricum.
În aceste ultime două luni, planeta nu a mai fost aşa de poluată, în sfârşit, ea respiră. Se vorbeşte tot mai mult de relaxarea planetei, de scăderea poluării şi necesitatea de a se întreprinde noi şi noi măsuri de către statele lumii, spre reducerea consumului de hidrocarburi şi de reducerea noxelor din aer, reîmpăduririi masive şi curăţarea tuturor apelor menajere. Viitorul nostru este imprevizibil !!!
prof.univ.dr.Florentin SCALEȚCHI