Paradox!? – Alexandru RUŞI

Biblia noţiunilor alcătuitoare ale lexicului autohton, adică DEX-ul, oferă câteva explicaţii lămuritoare, după cum urmează: enunţ contradictoriu şi, în acelaşi timp, demonstrabil; afirmaţie care poate fi demonstrată şi ca adevărată şi ca falsă; părere care contrazice opinia îndeobşte acceptată.

Exemplele de mai la vale sunt în ton cu ceea ce s-a dorit a lămuri dintru începutul acestor consemnări. Aşa bunăoară, toată lumea ştie că sistemul sănătăţii publice din România este în vrie sau cădere liberă ori colaps. Spitalele, câte au mai rămas după ce au desfiinţat parte din ele, se zbat într-o crâncenă mizerie ori sărăcie lucie, obligând suferinzii a aduce de acasă cam de toate, începând cu aşternuturi, pilule, injecţii, perfuzii etc. şi terminând cu plata zilnică a asistentelor, medicilor, operaţiilor şi diverselor obiecte ce se încorporează în trupurile pacienţilor, stârnind mirarea demagogică a celor care nu pot fi convinşi nicicum că asistenţa medicală de tip african ce domneşte în ţară.

Acum vine paradoxul, România se laudă cu cel mai curat spital din Europa, fapt constatat şi confirmat de firmanul emis de autorităţile UE prin care o unitate spitaliceasă a fost recunoscută ca având cele mai ridicat grad de curăţenie din UE. Să-ţi faci creştine cruce! Nu ştim cum anume a fost posibil aşa ceva, cine a sponsorizat şi cu cât anume, care a fost contribuţia Ministerului Sănătăţii la acest rezultat, care este gradul de civism medical al personalului faţă de pacienţi şi cum au fost răsplăţite cadrele acestei unităţi de frunte!?

La nici câteva zile apare paradoxul liberalismului excesiv din sistemul psihiatric românesc, sau mai direct spus, brambureala teribilă în care se lăfăie acest sector şi noţiunea de siguranţă a populaţiei, noţiune raportată la libera circulaţie a persoanelor suferinde, grav şi foarte grav, de afecţiuni psihice, până la punerea în operă a unor acte de tip terrorist cu posibile multiple victime. Nu s-a produs rezultatul dorit de autor. Un concurs de împrejurări a anulat consecinţele ce puteau fi inimaginabile. Dar, pentru că obuzul cărat de bietul alienat cu mijloace de transport în comun, găzduit în apartamentul blocului, nu a explodat şi astfel nu am înregistrat zeci de morţi şi sute de răniţi, cei din sistem s-au liniştit, aşteptând o nouă tentativă, care poate va fi cu succes.

Urmează paradoxul creşterii salariului mediu pe economie, zice-se cu 50 de lei, căruia îi corespunde însă o avalanşă de sporuri, mai ales la produsele alimentare, deoarece luna iulie 2013 a adus majorări ale costurilor energiei şi gazului natural. Ca într-un joc nebunesc al tuturor relelor scăpate din Cutia Pandorei, statul a dat 50 de lei dar ia înapoi îndoit, întreit sau împătrit, de la cei pe care, ipocrit, s-a grăbit să-i gratuleze cu o asemenea cacialma.

Urmările acestui aşa zis spor au fost imediat anulate deoarece: s-a majorat punctul de amendă rutieră, apoi carnea şi toate produsele din carne, produsele de panificaţie, dulciurile etc. aşa încât oamenii zic cu năduf “să vă fie de cap, să vă luaţi lumînări de ei”!!

Preţul zahărului a crescut constant în România din 2006 astfel că a ajuns să fie de patru ori mai mare decît cel tranzacţionat la bursă. Preţul de retail a sporit cu 25% fiind de 1,6 dolar/kg. Iar la bursă se tranzacţionează, cu 35 de cenţi per kilogram. Vă daţi seama ce afacere au bandiţii din capul bucatelor dulci? Nimeni nu se sesizează de acest aspect deoarece gaşca este mare, cu multiple ramificaţii şi influenţe malefice.

În România se moare efectiv de foame, mizeria de nedescris gestează în subteranele existenţe în fiece municipiu, Bucureştiul fiind cap de afiş, aurolacii nu mai au dreptul la seringi de unica folosinţă şi atunci se reped la cele găsite pe jos, dar ministrul de resort dă declaraţii sforăitoare.

Timişoara are o viteză media a legăturii Internet de 90,25 Mbps fiind desemnat ca oraşul cu cea mai bună conexiune de internet din lume. Cad peste noi clădiri de patrimoniu abandonate de proprietari pentru că se ştie, ei nu le recondiţionează, iar Primăria este infantilă şi pofticioasă de noi venituri care intră în buzunarele directorilor . Pretutindeni se întîlnesc astfel de situaţii dar nimeni nu mişcă un deget. Consilierii nu se preocupă de acest cancer generalizat care roade imaginea frumosului lovit de vreme preferînd să primească angajamentele deţinătorilor cum că, într-un viitor nedesluşit vor face şi vor drege.

Viaţa de zi cu zi oferă nenumărate exemple ce intră în categoria din capul acestor consemnări. Mi s-a defectat instalaţia de curgere de la WC şi am apelat la un aşa zis meşter instalator. Care a venit, a privit, nu s-a aplecat, în schimb s-a pronunţat, doct, ferm şi fără putinţă de a fi contrazis. Totul se cere a fi schimbat, scauna, rezervor, totul la gunoi. Am rămas fără replică. L-am chemat pe bunul meu vecin Mircea, fost mecanic de aviaţie, om priceput la toate care a meşterit ceva timp de cinci minute, a repus în bună funcţiune mecanismul de alimentare al WC-ului şi a plecat la alte treburi. Asemenea oameni ar trebui să fie puşi în toate sectoarele de activitate socială, economică şi politică. Pleava existenţă ne sugrumă. Da, dar boborul este răbdător şi-l priveşte cu admiraţie pe individual din Mamaia care ba se îmbracă în uniforma de general SS, ba fumează trabuc cubanez, ba deschide parada carelor alegorice pentru a confirma că celebra staţiune rivalizează cu Samba Brasilero. Asta-i România paradoxului profund, umilitor şi de netăgăduit.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.