Părinții și mass-media, chemaţi să-și asume responsabilitatea de "formatori" pentru elevi

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat că pe lângă minister, părinții și mass-media sunt chemați să își asume rolul de formatori pentru copii și, implicit, responsabilitățile care derivă de aici. Afirmația a fost făcută în cadrul dezbaterii organizate de Consiliul Național al Audiovizualului, „Nu vă uitați copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău”.

Ministrul a subliniat că, așa cum arată studiile în domeniul educației, „agenții de formare” își împart influența astfel: până la 7 ani, cea mai mare importanță o au părinții, iar între 7 și 11 ani spațiul media, pentru ca de la 17 ani anturajul să fie dominant în construcția lor socială și personală. Acesta este un motiv pentru care politicile educaționale care îi vizează pe elevi și măsurile care țin de siguranța lor trebuie să se bazeze pe principiul transversalității, a afirmat ministrul Remus Pricopie. Ministrul Educației a arătat că instituția pe care o reprezintă întreţine un dialog constant și constructiv cu toți factorii implicați –  asociațiile de părinți, elevii, sindicatele, societatea civilă. De asemenea, ministrul a lansat ideea reluării unei înțelegeri pe care ministerul a avut-o, în 1999, cu reprezentanții instituțiilor mass-media privind protecția minorilor în cadrul materialelor de presă.

 Evenimentul desfășurat vineri a prilejuit și semnarea unui Acord între CNA, MEN și Inspectoratul Școlar al Municipiului București care vizează promovarea drepturilor minorilor. Consiliul Național al Audiovizualului va asigura, în perioada 1-5 aprilie, prezența experților săi în toate școlile din municipiul București, în cadrul programului „Școala Altfel”. Reprezentanții CNA le vor face cunoscute elevilor drepturile și libertățile de care beneficiază, ca minori, în spațiul audiovizual. CNA va trimite experți și în Centrele de Resurse pentru Educație și Dezvoltare. De asemenea, se va lansa linia telefonică gratuită Telverde 0800888555, destinată copiilor. Aceștia pot suna pentru a semnala CNA existența unor programe sau a unor aspecte ale acestora, din audiovizual, pe care le urmăresc și care le ridică probleme. Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar al Municipiului București vor oferi tot sprijinul logistic necesar desfășurării acțiunilor CNA, respectiv resurse umane și materiale.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.