Februarie 2013, cel mai bun moment pentru cumpărarea unei garsoniere

Luna februarie 2013 pare să fi fost, pentru cei aflați în căutarea unei garsoniere, cel mai prielnic moment pentru a achiziționa o astfel de unitate de la începutul crizei și până în prezent. Conform raportului lunar de monitorizare imobiliară Anunțuriparticulari.ro, proprietarii de garsoniere din București au scăzut pretențiile îndeajuns încât prețul mediu solicitat să atingă un nou minim istoric: aproximativ 33.600 euro.

Analizând evoluția prețurilor medii la toate tipurile de apartamente din piața veche a Capitalei, putem spune că luna februarie a fost una a oscilațiilor atât în sens pozitiv, cât și în sens negativ raportat la un interval de 30 de zile: dacă garsonierele și apartamentele de patru camere au suportat variații de până la -3%, pe segmentul unităților de două și trei camere observăm o apreciere ușoară, de până în 1%. Pe un interval de 12 luni însă, proprietarii au redus prețurile de strigare la toate tipurile de apartamente cu variații cuprinse între -5% și -9%.

În ceea ce privește oferta imobiliară nou intrată pe piață, luna recent încheiată menține trendul crescător existent de la începutul acestui an. În februarie, proprietarii au scos la vânzare cel mai mare număr de apartamente pentru această lună din ultimii 5 ani, apropiindu-se astfel de nivelul ofertei de dinainte de criză.

Garsonierele din București au ajuns să aibă, la finalul lunii februarie, un preț mediu de 33.600 euro, cel mai scăzut nivel consemnat de statistici în ultimii 6 ani. Nivelul actual este cu 3% mai mic față de prețul mediu solicitat de proprietari în prima lună a acestui an. Deprecierea este și mai accentuată pe un interval de 12 luni, proprietarii solicitând atunci în medie peste 36.300 euro, cu 7% mai mult decât prețul actual.

Scăderile într-un ritm constant de la lună la lună, precum și o ofertă crescută nou intrată pe piață pe acest tip de unități par să facă din luna februarie 2013 unul din cele mai bune momente pentru achiziționarea unei garsoniere. Potențialii clienți au la dispoziție o ofertă bogată, la cele mai mici prețuri. În plus, ultima fază a programului „Prima Casă” în formula actuală le oferă cumpărătorilor una dintre ultimele șanse de a achiziționa o garsonieră într-un imobil vechi achitând un avans de doar 5%.

În cazul apartamentelor de două camere, observăm o evoluție diferită a prețului mediu raportată la o lună și la 12 luni. În luna februarie, prețul mediu pentru o astfel de unitate a ajuns la 53.850 euro. Dacă pe interval de 30 de zile, statisticile consemnează o creștere timidă de 1%, în 12 luni, prețul a scăzut cu 6%.

Unitățile de trei camere înregistrează un parcurs similar celor de două camere: creșteri ușoare de la o lună la alta, dar și scăderi accentuate pe un interval de 12 luni. Proprietarii bucureșteni solicită în prezent 73.600 euro pentru o astfel de unitate, în creștere de sub 1% față de ianuarie 2013 când prețul mediu era cu aproximativ 300 de euro mai mic. Potențialii clienți pleacă însă în prezent de la un preț de strigare cu 7.500 euro mai mic în condițiile în care prețul în urmă cu exact un an era de peste 81.100 euro.

În ceea ce privește segmentul apartamentelor de patru camere, prețul mediu solicitat de proprietari pe final de lună februarie a ajuns la 96.700 euro. Nivelul este cu 1% mai mic decât cel înregistrat în prima lună a acestui an, când proprietarii solicitau un preț mediu de peste 97.500 euro. Tendința de scădere, dar mai accentuată, se păstrează și raportat la 12 luni, în luna februarie 2012 prețul mediu la nivelul Bucureștiului fiind de peste 102.100 euro, cu 5% mai mare decât prețul actual.
Piața rezidențială veche a Capitalei a fost caracterizată în cea de-a doua lună a anului 2013 de o invazie a ofertelor de apartamente apărute pentru prima oară pe piață. Proprietarii de apartamente vechi au scos la vânzare în februarie un total de 2323 apartamente, fiind atins astfel cel mai ridicat nivel al ofertei pentru această perioadă din ultimii 5 ani. Oferta este cu 13% mai bogată în comparație cu luna ianuarie a acestui an, dar și cu 50% mai ridicată față de aceeași perioadă a anului trecut.

Raportul Anunțuriparticulari.ro indică o creștere de până la 57% a ofertei pe segmentul apartamentelor de două camere față de aceeași perioadă a anului trecut. Proprietarii au scos la vânzare în luna februarie 2013 o ofertă mai bogată cu 120 de unități și comparativ cu luna ianuarie 2013, ajungând astfel la 969 de apartamente nou apărute pe piață.

Portofoliul de apartamente de trei camere aflate la vânzare s-a îmbogățit în luna recent încheiată cu alte 685 de unități apărute pentru prima oară pe piață. Nivelul este astfel cu 140 de unități mai ridicat raportat la prima lună din 2013, dar și cu peste 230 mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Topul numărului de oferte este completat de garsoniere. 454 de astfel de unități au fost scoase pentru prima oară la vânzare de proprietarii lor în luna februarie, cu 53% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, când pe piață apăreau aproape 300 de unități. Cele mai puține unități aflate la vânzare pe piață rămân apartamentele de 4 camere. Oferta s-a îmbogățit în februarie cu 215 unități, un nivel oricum cu aproape 60% mai ridicat decât în perioada similară din 2012, dar și cu 14% mai mare comparativ cu luna ianuarie a acestui an.
Analizând evoluția prețurilor medii solicitate de proprietari în ultimele luni, este evident că piața nu mai poate suporta corecțiile masive de prețuri înregistrate în anii de plină criză imobiliară. Cum piața dă semne de stabilizare, fluctuațiile de preț fiind atât pozitive, cât și negative de la lună la lună, dar și în contextul în care proprietarii scot la vânzare o ofertă semnificativă de apartamente, cei aflați în căutarea unei locuințe pot lua serios în calcul achiziționarea unei apartament în această perioadă a anului.

Anunturiparticulari.ro a fost lansat ȋn anul 2001 de compania Agentie.net şi constă ȋn monitorizarea tuturor anunţurilor imobiliare publicate de persoanele particulare ȋn presa scrisă şi pe Internet. Statistica are la bază ofertele imobiliare din Bucureşti, publicate de persoanele particulare ȋn toată presa scrisă şi pe Internet, iar preţul mediu este obţinut pe baza preţurilor solicitate inițial de proprietari. Agenție.NET deține metodologia necesară pentru verificarea tuturor ofertelor imobiliare ce apar pe piață. Fiecare ofertă imobiliară care apare în București este verificată de către operatorii Agenție.NET.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.