Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Parlamentul catalan caută un nou şef al executivului regional

Publicat: luni, 05 martie 2018

Preşedintele parlamentului Cataloniei a început luni la Barcelona consultări cu partidele, în căutarea unui nou candidat la conducerea executivului regiunii, după retragerea liderului separatist Carles Puigdemont, informează AFP.

Fostul şef al executivului catalan – destituit de guvernul spaniol după proclamarea simbolică a unei „Republici catalane” independente la 27 octombrie – a anunţat joi din Belgia, unde s-a exilat, că renunţă să candideze din nou la conducerea regională.

Inculpat în Spania pentru „rebeliune” şi „răzvrătire”, Puigdemont trebuia în prealabil să se predea justiţiei dacă dorea să participe la dezbaterea de învestitură în parlament, în conformitate cu condiţiile stabilite de Curtea Constituţională. Puigdemont şi-a retras în cele din urmă candidatura pentru a facilita, a afirmat el, formarea rapidă a unui guvern separatist în Catalonia, aminteşte France Presse.

Preşedintele parlamentului regional, separatistul Roger Torrent, are întâlniri, luni, cu reprezentanţii celor şapte grupuri parlamentare înainte de a numi un nou candidat la învestitură.

Singurul nume propus pentru moment în tabăra separatiştilor – majoritară ca număr de locuri în adunarea regională – este cel al lui Jordi Sanchez, ales deputat la 21 decembrie pe lista lui Puigdemont.

Învestitura sa pare a fi la fel de problematică cum ar fi fost şi cea a lui Puigdemont, din motive judiciare şi din cauza divergenţelor din interiorul taberei separatiste.

Fost preşedinte al influentei asociaţii separatiste ANC, Sanchez a fost inculpat pentru revoltă şi încarcerat. El ar avea nevoie de autorizaţia Curţii Supreme pentru a ieşi din închisoare şi a-şi apăra programul în faţa deputaţilor regionali.

De asemenea, cel mai mic dintre cele trei partide separatiste catalane, Candidatura unităţii populare (CUP, 4 deputaţi, extrema-stângă), a anunţat că va împiedica numirea lui Sanchez în lipsa unui angajament al aliaţilor săi pentru a avansa unilateral spre secesiune.

Cei patru deputaţi ai CUP ar urma să se abţină în timpul votului de învestitură. Această abţinere nu ar trebui să creeze probleme altor două partide separatiste – Împreună pentru Catalonia (34 de deputaţi) şi Stânga republicană a Cataloniei (32) – pentru a câştiga votul (cu 66 de voturi pentru, 65 împotrivă).

Cu toate acestea, Puigdemont şi un alt deputat catalan, Toni Comin, se află în Belgia şi nu pot participa la vot, iar candidatul lor, Jordi Sanchez, nu ar avea sprijinul necesar.

Catalonia, cu 7,5 milioane de locuitori, a rămas sub administraţia directă a Madridului din 27 octombrie.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=93435

Publicat de la data mart. 5 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

2 iunie 2020, 17:53
 

E
Predominant înnourat
15°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 15°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 67%
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 5:33
Apus: 20:54
Prognoza 3 iunie 2020
Zi
 

VSV
Parţial însorit cu precipitaţii
21°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

SV
Predominant senin
11°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 31-05-2020 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 31 mai, ora 10:00 – 03 iunie, ora 23:00; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 31 mai, ora 10:00 – 03 iunie, ora 23:00Fenomene vizate: […]

Loto

Horoscop

  • 300.247 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team