Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

AVERTISMENT: Programele unor state UE de vânzare de vize riscă să submineze Spaţiul Schengen

Publicat: luni, 05 martie 2018

Programele prin care unele state ale Uniunii Europene vând vize şi cetăţenie unor persoane din afara UE ar putea submina spaţiul european de liberă circulaţie, făcând aceste state europene vulnerabile în faţa abuzurilor şi corupţiei, au avertizat luni organizaţii de luptă împotriva corupţiei, transmite Reuters.

Vize sau permise de rezidenţă sunt vândute unor persoane înstărite din afara Uniunii Europene în schimbul unor investiţii în ţările respective, sub diferite condiţii financiare şi de rezidenţă.

Programe guvernamentale de acordare de cetăţenie sau reşedinţă au fost aplicate în cel puţin zece state care fac parte din Spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor: Austria, Belgia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, Spania, Ungaria şi Elveţia. Ungaria şi-a suspendat anul trecut acest program.

Programe similare există şi în state din Uniunea Europeană care nu fac parte din spaţiul Schengen – printre care Bulgaria, Cipru şi Marea Britanie.

‘Există o îngrijorare tot mai mare legată de riscurile pe care aceste programe le prezintă pentru integritatea spaţiului Schengen’, a declarat directorul pentru zona UE al Transparency International (TI), Carl Dolan, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Viza obţinută din partea unui stat Schengen poate fi folosită pentru a călători sau locui în alte ţări din UE.

Rapoarte recente de investigaţii publicate de consorţiul media OCCRP (Organised Crime and Corruption Reporting Project) dezvăluie cazuri de verificare insuficientă de către autorităţi a persoanelor cărora li s-au acordat paşapoarte UE sau permise de şedere.

Potrivit Transparency International, printre cei care au beneficiat de astfel de programe se află, în Malta, cetăţeni ruşi despre care se crede că sunt apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin.

De asemenea, unii membri ai elitei conducătoare din Angola s-au calificat pentru acest program în Portugalia datorită unor achiziţii imobiliare în această ţară.

‘Este clar că procedurile de diligenţă necesare în unele state UE, precum Ungaria şi Portugalia, nu au fost suficient de riguroase’, a arătat Casey Kelso, director în cadrul TI.

Comisia Europeană urmează să publice până la sfârşitul acestui an un raport referitor la aşa-numitele programe de ‘vize de aur’ în vigoare în unele state UE.

Raportul va oferi ‘îndrumări’ ţărilor europene în legătură cu aplicarea programelor, a indicat luni un purtător de cuvânt.

Potrivit lui Rachel Owens, de la asociaţia anticorupţie Global Witness, Comisia ar trebui să stabilească linii directoare cel puţin în ce priveşte diligenţele necesare. Aceste programe ‘prezintă riscuri de corupţie sistemică şi ridicată în Europa’, a subliniat ea.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=93428

Publicat de la data mart. 5 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 octombrie 2019, 5:28
 

N
Ceaţă
11°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 11°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:39
Apus: 18:21
Prognoza 23 octombrie 2019
Zi
 

SE
Înnourat
23°C
Vânt: 4 km/h SE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Senin
9°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Vrancea: zona joasă; Se vor semnala : Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m.

Loto

Horoscop

  • 235.236 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team