Parlamentul European cere INTERZICEREA PUNGILOR DE PLASTIC

Cele mai periculoase materiale plastice și unele pungi de plastic vor fi interzise cel mai târziu în 2020, ca parte din strategia UE de a reduce deșeurile de plastic din mediul înconjurător, spune Parlamentul European într-o rezoluție votată marți. UE ar trebui, de asemenea, să introducă ținte obligatorii pentru reciclarea deșeurilor de plastic, mai spun deputații.

Rezoluția, elaborată ca urmare a unei Carte verzi din partea Comisiei, a fost adoptată cu prin vot simplu, cu ridicare de mâini. Deputații subliniază că deșeurile de plastic afectează mediul din cauza unei slabe aplicări a legislației UE privind deșeurile, pe de-o parte, iar pe de alta, din cauza absenței unor legi europene specifice pentru deșeurile de plastic, cu toate că acestea prezintă anumite caracteristici.

„Parlamentul a arătat cum trebuie abordată marea problemă a deșeurilor de plastic, periculoase pentru mediu și sănătate. Astăzi am spus că vrem să schimbăm obiceiurile nesănătoase din faza de producție până la eliminare. Dacă aceste produse vor fi utilizate în scopuri bune și vor fi reciclate cât se poate de mult, vom acoperi o lacună și vom pune în practică ideea unei economii circulare. De asemenea, vom putea să ne curățăm mările și pământul, creând, totodată, locuri de muncă”, a spus raportorul Vittorio Prodi (S&D, IT) al cărui text a fost adoptat prin ridicare de mână.

Deputații propun includerea în legislația UE a unor ținte precise obligatorii pentru colectarea și sortarea deșeurilor în proporție de 80%, adăugând că ar trebui elaborate criterii obligatorii de reciclare, precum și criterii armonizate de colectare și sortare, pentru a asigura o competiție corectă. Directiva UE existentă privind deșeurile de ambalaj ar trebui, de asemenea, revizuită, mai arată deputații.

Prioritate pentru reciclare și compost

Parlamentul cere Comisie să depună până în 2014 propuneri pentru eliminarea graduală, cu finalizarea în 2020, a depozitării deșeurilor reciclabile și reutilizabile și pentru descurajarea incinerării acestora. Parlamentul mai cere ca deșeurile din plastic să nu fie utilizate pentru energie înainte de epuizarea altor opțiuni.

Deputații cred că cele mai periculoase materiale plastice ar trebui retrase de pe piață. Utilizarea pungilor de plastic de unică folosință ar trebui interzisă gradual oriunde acest lucru este posibil. Deputații mai cer și luarea unor măsuri clare pentru combaterea exporturilor ilegale și aruncarea deșeurilor de plastic.

 Un potențial economic solid, încă neexploatat

Deputații subliniază că potențialul economic al plasticului reciclat nu este exploatat la parametri maximi. Doar 25% din deșeurile de plastic sunt reciclate în prezent. Implementarea deplină a legislației UE privind deșeurile ar putea face o economie de 72 mld de euro pe an, ar putea contribui la cifra de afaceri anuală a firmelor de administrare a gunoiului și de reciclare cu 42 mld pe an și ar putea crea peste 400 000 de locuri de muncă, numai până în 2020, mai spun deputații.

Sursa: europarl.europa.eu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.