Parteneriat româno-francez în domeniul cercetării şi învăţământului superior

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a efectuat, în perioada 17-20 iunie, o vizită de lucru în Franţa. Principalele obiective ale deplasării au fost dezvoltarea de proiecte de cercetare şi consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două ţări. Demnitarul român a fost însoţit de secretarul de stat Tudor Prisecaru, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară  ͈Horia Hulubei”, Victor Nicolae Zamfir şi rectorii unora dintre cele mai importante universităţi din România.

În cadrul întâlnirii cu ministrul francez al Învăţământului Superior şi Cercetării, doamna Geneviève Fioraso, ministrul delegat Mihnea Costoiu a abordat  dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul cercetării şi învăţământului superior. Pe agenda discuţiilor s-au mai aflat încurajarea transferului de bune practici în domeniul învăţământului superior, respectiv coordonarea strategiilor publice în domeniul cercetării. În acest sens, ministrul delegat Mihnea Costoiu şi-a invitat omologul francez în România. Invitaţia a fost acceptată, vizita doamnei Geneviève Fioraso urmând a avea loc în luna septembrie a acestui an, prilej perfect pentru a putea cunoaşte îndeaproape proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), de care s-a arătat foarte interesată.

Dezvoltarea parteneriatelor în domeniul cercetării, dezvoltării tehnice şi învăţământului superior a fost în centrul întâlnirilor pe care ministrul delegat Mihnea Costoiu le-a avut cu domnii François Weil, rectorul Academiei din Paris, Alain Fuchs, preşedintele Centrului Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică şi Pascale Briand, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Cercetare. În vederea dezvoltării polului de competitivitate de la Măgurele şi a proiectului ELI-NP, ministrul delegat Mihnea Costoiu şi consulul onorific al  României la Bordeaux, domnul Michel Beylot, s-au întâlnit şi cu reprezentanţii Consiliului Regional al Aquitaniei, care au prezentat politica regională şi centrul de transfer tehnologic pe care îl coordonează.

Tot la Bordeaux, delegaţia României s-a întâlnit cu diriguitorii polului de competitivitate SEML „Route des Lasers” şi ALPhA NOV – Optics & Lasers Technology Center (centru de cercetare tehnologică în domeniul opticii şi laserelor). De asemenea, a fost vizitat Laserul Mégajoule, una dintre cele mai importante iniţiative instrumentale derulate de Institutul Lasers et Plasmas (asociat actorului major CEA – Comisariatul francez al energiei  atomice şi energiilor alternative), cu importante aplicaţii în domeniul militar şi în domeniul termodinamicii. Pe lângă investiţia propriu-zisă, delegaţia română a apreciat larga deschidere cu care a fost  întâmpinată şi prezentările detaliate ale obiectivelor incluse în program.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.