Severin: Tensiunile interne din Turcia necesită mai multă empatie

Cu privire la situaţia actuală din Turcia, Adrian Severin, deputat european, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe, a declarat următoarele:

Tensiunile interne foarte complexe și încă nelămurite din Turcia necesită mai multă empatie, mai multă înţelegere şi mai mult ajutor, mai multă cooperare şi mai multă solidaritate faţă de această ţară candidată la aderarea europeană din partea UE. O atitudine europeană rațională, pozitivă și plină de compasiune este impusă de interesele geo-strategice și principiile umanitare.

Rezoluţia adoptată de către Parlamentul European la 13 iunie a.c. privind „Situaţia din Turcia” nu a respectat aceste condiţii, înrăutăţind astfel capacitatea celor două părţi de a comunica prin intermediul unui dialog constructiv. Anularea vizitei ministrului turc al Justiţiei la Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European programată pentru 18 iunie a. c., dar şi anularea ulterioară a misiunii de monitorizare a Parlamentului European, programată în urma continuării protestelor, sunt deplorabile.

Acum, mai mult ca oricând, dialogul este necesar, nu doar în interiorul Turciei ci şi în cadrul relaţiei internaţionale cu Turcia. Un astfel de dialog ar trebui să se bazeze pe informații directe şi evaluări imparţiale, pe o înţelegere clară a provocărilor geostrategice aflate în joc şi pe viziunea pe termen lung privind relaţia dintre interesele geopolitice şi valorile democratice.

Astfel, atunci când se solicită reglementarea prin mijloace democratice, UE ar trebui să îşi amintească faptul că într-un stat democratic – iar Turcia este un asemenea stat, indiferent de imperfecţiunile sale – deciziile sunt luate de majorităţi, pe baza votului liber exprimat la urne, şi nu de către minorităţi care ies în stradă. În acelaşi timp, ameninţarea Turciei cu întârzierea în continuare (sau chiar anularea) a negocierilor de aderare la UE constituie un şantaj diplomatic care ignoră faptul că Turcia dispune de alternative la calitatea de membru al UE, dar şi faptul că Turcia este cel puţin la fel de importantă pentru UE cât este de importantă UE pentru Turcia. În loc să condamne Turcia, UE ar trebui să folosească această criză pentru a avansa negocierile de aderare şi a deschide noi capitole (de exemplu, 23/24 privind „Statul de drept” şi „Drepturile fundamentale”). O asemenea abordare nu doar ca ar conferi UE o bază legitimă pentru solicitările sale, ci ar oferi Turciei stimulentele necesare pentru a continua demersurile sale de integrare în UE şi de a avansa în privinţa reformelor sale interne.

De fapt, răspunsul UE faţă de criza din Turcia şi în special reacţiile şi criticile din partea Parlamentului European nu sunt generate de consideraţii umanitare, ci mai degrabă de calcule politice greşite ale unora dintre membrii şi liderii care nu doresc o Uniune Europeană prea mare pentru a putea fi controlată de ei în conformitate cu egoismul lor naţional. Aceştia ar trebui să fie conştienţi că, dacă această criză va continua, iar separarea dintre Turcia şi UE se va adânci, coeziunea internă a UE va fi subminată în mod dramatic şi în loc să fie un actor global relevant Uniunea va rămâne în cel mai bun caz doar o entitate marginală.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.