Participare record la cea mai mare competiţie preuniversitară de ştiinţă şi inginerie din lume

Între 12 şi 17 mai, şase elevi români vor concura alături de alţi 1.600 de tineri din întreaga lume la Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), în Pheonix, Arizona, Statele Unite ale Americii. Intel ISEF este cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie pentru elevii de liceu din lume, iar premiile şi bursele oferite în cadrul ediţiei de anul acesta au valoarea totală de aproximativ 4 milioane de dolari.
Cei şase elevi români sunt câştigătorii etapei naţionale Intel ISEF de anul acesta şi reprezintă cea mai numeroasă participare românească la Intel ISEF din ultimii cinci ani. La nivel mondial, în etapele naţionale, au fost înscrişi 65.000 de liceeni.
“Pasiunea pentru cercetare si dezvoltare cu ajutorul IT-ului a celor şase tineri este remarcabilă”, a declarat Adrian Cioroianu, Business Development Manager, responsabil cu învăţământul preuniversitar, Intel. “Le urăm succes şi le dorim să câştige cât mai multe premii şi recunoaştere internaţională la etapa din Pheonix, Arizona. Sunt cei mai buni tineri ambasadori români, pentru ştiinţă şi inginerie. Suntem mândri de ei”, a mai spus el.

Ionuţ Budişteanu, elevul român care propune utilizarea inteligenţei artificiale pentru a revoluţiona conceptul de “maşină autonomă, inteligentă”

Ionuţ Budişteanu, unul dintre cei mai valoroşi tineri români pasionaţi de inteligenţă artificială, se află la cea de-a treia participare la Intel ISEF. Elev al Grupului Şcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea, în clasa a XII-a, Ionuţ propune juriului o lucrare cu şanse să revoluţioneze industria auto, intitulată “Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a crea o maşină low-cost, fără şofer”. Proiectul combină elemente hardware şi software, inclusiv o aplicaţie dezvoltată special de Ionuţ, testată în situaţii reale din trafic, cu scopul integrării în autovehicule şi reducerii semnificative a numărului de accidente rutiere. Unicitatea soluţiei propuse de Ionuţ constă în utilizarea unui radar minimalist şi a unor camere video, montate pentru a recunoaşte din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele şi poziţionarea în timp real a maşinii în trafic, semnele de circulaţie şi posibilele obstacole. Un automobil echipat cu soluţia gândită de Ionuţ ar putea circula 100% regulamentar pe stradă, respectând viteza şi distanţa faţă de alţi participanţi la trafic, fără implicarea unui şofer, reducând astfel posibilitatea producerii de accidente. Lucrarea lui Ionuţ aduce reale beneficii societăţii şi îmbunătăţiri calităţii vieţii şi a fost realizată sub îndrumarea profesorului Dan Milici. La ediţiile anterioare ale Intel ISEF, Ionuţ s-a remarcat prin proiecte cu aplicabilitate în domeniul auto, al protecţiei mediului şi persoanei, al sănătăţii. Anul trecut, Ionuţ Budişteanu a primit premii în valoare de 14.000 de dolari la Intel ISEF. Proiectul de maşină inteligentă a durat un an pentru a fi finalizat.

Probleme de mediu şi sănătate, identificate şi soluţionate de doi liceeni din Bucureşti

Alexandra Elisabeta Matea Moldovan şi Ştefan-Florin Neaga sunt elevi în clasa a XI-a la liceul Dimitrie Bolintineanu, din Bucureşti. Pasionaţi de mediu şi sănătate, ei vor prezenta la Intel ISEF o lucrare inedită despre existenţa, răspândirea şi posibilităţile de control ale virusului West Nile, purtat de ţânţari. Infectarea cu virusul West Nile poate conduce la apariţia unor afecţiuni grave, precum meningo-encefalita, meningita sau encefalita. Lucrarea demonstrează că încălzirea globală are ca efect re-emergenţa acestui virus la nivel mondial şi emergenţa lui pe teritoriul ţării noastre. Cu ajutorul profesorilor îndrumători, Valeria Purcărea-Ciulacu şi Ştefan Lungulete, cei doi elevi au efectuat o cercetare amănunţită, ce a presupus atât munca de teren, respectiv măsurători de valori în zona Metropolitană Bucureşti, cât şi teste de laborator. Proiectul îşi propune să tragă un semnal de alarmă despre necesitatea existenţei unui control bio-ecologic integrat al ţânţarilor, prin metode nepoluante. Una dintre aceste metode este folosirea unor bacterii cu grad redus de toxicitate pentru om şi mediul înconjurător, precum Bacillus thuringiensis şi Bacillus sphaericus. Cei doi elevi au lucrat şase luni la acest proiect. În România, în anul 2010, s-au înregistrat 47 de cazuri de infectare cu virusul West Nile, din care 4 decese.

Trei tineri din Fălticeni, preocupaţi de nivelul poluării din oraşul lor

Cristina Nedelcu şi Constantin Popa, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, împreună cu Ciprian Suiu, elev în clasa a X-a  la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, vor participa la Intel ISEF cu un proiect de analiză a apariţiei efectului de seră, respectiv a efectelor pe care poluarea le are asupra aerului din marile oraşe. Cercetarea lor se concentrează pe oraşul Fălticeni şi este realizată sub îndrumarea profesorului Petru Crăciun. Dezvoltat în perioada august 2012 – martie 2013, proiectul porneşte de la premisa că încălzirea globală este un subiect de actualitate şi interes pentru umanitate, dar gradul de conştientizare a efectelor nocive ale acesteia e scăzut. Prin lucrarea lor, tinerii propun un echipament şi un experiment simplu prin care se poate măsura această tendință de încălzire, apelând la măsurarea constantei solare şi a radiaţiei ce ajunge la nivelul solului nefiltrată suficient de atmosferă. Studiile realizate de cei trei liceeni au identificat principalii factori ce determină abaterile de la valorile normale ale constantei solare reprezentaţi prin gazele cu efect de seră şi exploziile solare, mişcarea de revoluţie şi înclinarea axei terestre. S-a realizat o schemă şi un prototip experimental prin care se pot determina şi analiza influenţa diferitelor gaze asupra constantei solare la diferite altitudini. Rezultatele obţinute cu prototipul realizat sunt în concordanţă cu măsurătorile făcute de mari institute de cercetări din lume, lucru ce susţine intenţia elevilor de a-şi promova proiectul în vederea preluării lui de către laboratoare şi instituţii din ţară interesate de monitorizarea acestui fenomen.

Câştigătorii Intel ISEF 2013 vor fi anunţaţi pe 17 mai a.c.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.