Patrimoniul arheologic din adâncurile Mării Negre, potenţial turistic
Cercetările făcute de specialișii români în anii ’60 – ’70 în adâncurile Mării Negre au scos la iveală date importante despre bătrâna cetate Tomis: zidurile acesteia au fost înghițite de valuri. Nu există însă nicio imagine de pe fundul mării și în ciuda faptului că informația ar putea fi revoluționară din punct de vedere istoric, nimeni nu a mișcat vreun deget în jumătate de secol.
„Se vorbea de dispariția unei bune părți din cetatea antică Tomis, noi ca și geologi avem prezumții privind poziția țărmului antic mai în larg, cu 1-2 kilometri, în largul liniei actuale a municipiului Constanța“, a spus Glicherie Caraivan, manager de proiect GeoEcoMar.
Tot în adâncuri, pescarii și pasionații de scufundări au descoperit de-a lungul timpului epave antice, submarine și distrugătoare rusești, sarcofage ori amfore.
Specialiștii cred că marea ascunde o adevărată comoară arheologică, la distanțe și adâncimi mai mici decât ne-am putea imagina. „Se găsesc foarte multe pe fundul apei, însă nimeni nu a făcut cercetări în mod special pentru a le găsi…încercăm acum să creăm o bază de date de la care să pornim apoi în cercetarea efectivă a zonei pentru a depista fie monumente, așezări, fie artefacte“, a spus Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Patrimoniul arheologic submarin al Mării Negre urmează să fie explorat de specialiștii de la Institutul de cercetare GeoEcoMar, dar și de partenerii bulgari, împreună cu care au accesat peste un milion de euro, bani europeni pentru acest proiect.
Pe lângă cercetare, specialiștii s-au gândit ca descoperirile să fie accesibile și pentru turiști. Practic, pasionații de scuba diving vor putea vedea toate acestea într-o expediție inedită în adâncuri.
Aventura printre vestigii va fi accesibilă în cel mult un an și jumătate. (Sursa: reporterntv.ro)