Patrimoniul UNESCO, lupta nesfârșită pentru protejarea identității naționale

Patru situri naturale, inclusiv o celebră vale cu cactuşi din sudul Mexicului şi o regiune de interes tectonic din centrul Franţei, au fost adăugate luni de experţii UNESCO pe lista patrimoniului mondial, informează DPA.

În cadrul unei reuniuni a Comitetului UNESCO pentru Patrimoniul Mondial, organizată în Manama, capitala statului Bahrain, specialiştii acestei organizaţii au decis luni să includă pe lista patrimoniului protejat situri din China, Franţa, Mexic şi Africa de Sud.

Valea Tehuacan-Cuicatlan din Mexic, o regiune muntoasă traversată de râul Papaloapan, faimoasă pentru peisajele sale deşertice şi cactuşii ei uriaşi, a devenit cel de-al 35-lea sit mexican inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Este, de asemenea, cel de-al doilea sit mixt al acestei ţări – ce include elemente importante, atât culturale, cât şi naturale – inclus pe lista UNESCO, alături de Veciul Oraş Maya şi pădurile tropicale protejate din Calakmul, Campeche (sit înscris pe această listă în 2002).

Valea Tehuacan-Cuicatlan se află în partea central-sudică a Mexicului, acoperind teritorii din sud-estul statului Puebla şi din sudul statului Oaxaca, având o suprafaţă totală de 145.255 de hectare.

Valea se află în interiorul rezervaţiei biosferei Tehuacan-Cuicatlan (TCBR), o zonă naturală protejată şi înfiinţată în 1998.

Munţii Barberton Makhonjwa din Africa de Sud, cunoscuţi pentru faptul că deţin unele dintre cele mai vechi roci de pe Terra, a devenit cel de-al 10-lea sit al acestei ţări inclus pe lista UNESCO.

Celelalte nouă situri sud-africane înscrise deja pe lista patrimoniului mondial includ cinci situri culturale, trei naturale şi unul mixt. Noul sit inclus de UNESCO este un sit natural.

Comitetul UNESCO a decis luni şi includerea ariei tectonice Puys-Limagne – un exemplu de fracturare continentală – din centrul Franţei, pe lista siturilor naturale protejate.

Acest sit oferă informaţii preţioase despre formarea riftului vest european, apărut în urma procesului de formare a Munţilor Alpi, în urmă cu 35 de milioane de ani. Acesta este cel de-al 44 sit francez inclus pe lista patrimoniului mondial.

Tot luni, pe aceeaşi listă a siturilor naturale a fost înscrisă şi zona montană Fanjingshan din sud-vestul Chinei, aflată în interiorul lanţului muntos Wuling din provincia Guizhou.

În această regiune trăiesc specii de plante şi animale care au apărut în terţiar (în urmă cu 65 de milioane – 2 milioane de ani). Acesta este cel de-al 53-lea sit al Chinei înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Totodată, Comitetul UNESCO a decis şi extinderea unui sit de patrimoniu mondial aflat în Federaţia Rusă.

Valea râului Bikin din Rusia reprezintă o extensie a sitului Sihote-Alin, înscris deja în 2001 pe lista patrimoniului mondial.

Și catedrala din Naumburg, Germania, unul dintre cele mai importante monumente religioase datând din perioada Evului Mediu Târziu, a fost inclusă duminică de UNESCO pe lista patrimoniului mondial, potrivit DPA.

Este cel de-al doilea sit cultural german acceptat de experţii UNESCO în cadrul reuniunii de anul acesta de la Manama, capitala statului Bahrain, după peisajul arheologic frontalier Hedeby şi Danevirke, inclus sâmbătă pe lista patrimoniului mondial.

”Este o distincţie importantă, un tribut special pentru Naumburg şi regiunea din care face parte”, a precizat într-o declaraţie ministrul pentru politici culturale internaţionale din Ministerul de externe german, Michelle Muentefering.

Catedrala, construită în secolul al XIII-lea, în stilurile arhitectonice roman şi gotic, este celebră în special pentru lucrările din interior realizate de Maestrul din Naumberg, un artist anonim ambulant care a creat sculpturile din piatră a celor 12 fondatori ai catedralei.

”Opera principală a lui Naumburg Master, catedrala Naumburg, demonstrează cât de importante au fost dintotdeauna schimburile culturale şi mobilitatea artiştilor pentru dezvoltarea artistică a Europei”, a spus Muentefering.

Tot duminică, comitetul a mai decis includerea în patrimoniul mondial a Parcului naţional din Chiribiquete, Columbia, – „The Maloca of the jaguar”, primul sit mixt, cultural şi natural, din această ţară înscris pe lista UNESCO. Maloca este o locuinţă tradiţională indigenă din Columbia.

Columbia are deja opt situri recunoscute de UNESCO, şase culturale şi două naturale.

Parcul naţional din Chiribiquete, cea mai întinsă zonă protejată din Columbia, este cunoscut pentru prezenţa ”tepuy” – cuvânt amerindian care semnifică munte teşit la vârf – formaţiuni muntoase cu pante abrupte, aproape perpendiculare pe sol şi cu vârful plat care domină pădurea, potrivit UNESCO.

Peste 75.000 de picturi, dintre care unele ar putea avea o vechime de până la 20.000 de ani, sunt vizibile pe pereţii celor 60 de refugii din stâncă de la poalele munţilor ”tepuy”.

Comitetul UNESCO a mai înscris duminică situl mixt Pimachiowin Aki din Canada, o regiune vastă de pădure boreală, primul sit cultural şi natural canadian acceptat pe lista UNESCO. Pimachiowin Aki, sau ”Pământul care dă viaţă”, face parte din teritoriul ancestral ocupat de populaţia Anishinaabe, indigeni care se îndeletniceau cu pescuitul şi vânătoarea.

Gobekli Tepe din Turcia, un sit străvechi din munţii Germus, în regiunea Anatolia, unde sunt prezente structuri megalitice monumentale circulare şi rectangulare, construite de vânători între 9.600 şi 8.200 î. Hr, a fost de asemenea inclus pe lista patrimoniului mondial.

Tot duminică UNESCO a mai inclus şi Ivrea, un oraş industrial din secolul al XX-lea situat în nordul Italiei, unde se află complexul urbanistic construit de producătorul de maşini de scris Olivetti, şi Medina Azahara, un oraş datând din secolele al X-lea şi al XI-lea, situat în apropiere de Cordoba, în sudul Spaniei.

România, mai stă o tură

Pe de altă parte, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis   că propunerea Guvernului României, de a amâna înscrierea Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO, este una întemeiată şi raţională, având în vedere interesele statului român.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a precizat că Guvernul a solicitat amânarea, nu retragerea dosarului la UNESCO, până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj.

„În cadrul dezbaterilor, după prezentarea motivelor pentru care Guvernul României solicită amânarea, reprezentanţii mai multor state au considerat că cererea este întemeiată. Astfel, reprezentanta Spaniei a declarat că susţine propunerea de amânare, dacă din perspectivă legală această decizie va avea cel mai bun rezultat pentru România în dosarul de arbitraj, în timp ce reprezentantul Indoneziei a declarat că, după analizarea documentelor, apreciază decizia României ca fiind justificată şi o consideră ‘neobişnuită, dar admirabilă'”, se arată într-un comunicat al MCIN transmis, luni, AGERPRES.

În acelaşi timp, reprezentantul Chinei a precizat că un caz similar, referitor la amânarea unei înscrieri, a fost supus dezbaterii de către Canada în cadrul celei de-a 40-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, care a avut loc în Turcia, şi că solicitarea României nu este o premieră.

„Aşa cum am afirmat şi după şedinţa CSAT în care am informat asupra acestei teme sensibile şi importante pentru România, noi, guvernarea PSD – ALDE, nu am fost şi nu suntem dispuşi să plătim din buzunarul cetăţeanului cele peste 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma litigiului. Aşadar, Guvernul României a solicitat amânarea, nu retragerea dosarului la UNESCO, până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj nr. ARB/15/31 – Roşia Montană, pentru care în data de 22 februarie 2018 casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington”, a declarat ministrul Culturii.

El a mai spus că decizia de luni este una raţională şi confirmă ca întemeiată acţiunea Guvernului României.

„Pe de altă parte, sunt mâhnit că, atât în interiorul ţării, cât şi în afară, respectiv la Manama, acest subiect a fost tratat în mod propagandistic, uitându-se că tema Roşia Montană trebuie tratată cu seriozitate şi patriotism, ca ceea ce este – o prioritate de securitate naţională. Este grav că foşti demnitari ai statului român au preferat să facă lobby pe lângă alte state împotriva intereselor României”, a arătat George Ivaşcu.

Potrivit sursei citate, singurul stat care s-a opus, într-o primă fază, amânării înscrierii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost Ungaria.

Comitetul UNESCO, întrunit în Bahrain de pe 24 iunie, analizează în această perioadă 30 de dosare aferente unor situri din lumea întreagă ce au fost propuse spre a fi incluse pe lista patrimoniului mondial.

Reuniunea UNESCO se va încheia pe 4 iulie.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.