PDL a depus la CCR o nouă sesizare privind Statutul parlamentarilor

PDL a depus, joi, la Curtea Constituţională, o nouă sesizare prin care solicită controlul de constituţionalitate asupra ultimei forme a Statutului parlamentarilor, adoptată miercuri de plenul comun al Parlamentului.

 PDL susține în sesizare că unele dintre prevederile cuprinse în ultima formă a Statutului parlamentarilor sunt încă neconstituţionale.

Prin punerea de acord a Statutului parlamentarilor cu obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de CCR după prima sesizare, Parlamentul a menţinut soluţia sancţionării disciplinare pentru parlamentarii aflat în conflict de interese, reducând doar pedeapsa de la 6 luni la o lună.

„Reducerea perioadei de sancţionare la o lună nu face ca textul astfel adoptat să fie constituţional, pentru că împiedicarea neconstituţională a exercitării mandatului există indiferent dacă această perioadă este de şase luni sau de o lună”, se menţionează în noua sesizare depusă de PDL.

Mai mult, PDL menţionează în cadrul sesizării faptul că Parlamentul nu a pus de acord textul Statutului cu decizia Curţii Constituţionale, încălcând astfel prevederi exprese ale Constituţiei.

PDL mai arată că unele dispoziţii din ultima formă a Statutului parlamentarilor, adoptată miercuri de Parlament, au fost introduse după ce Curtea a stabilit că acestea sunt neconstituţionale, referirea fiind făcută cu privire la menţionea abrogării oricăror prevederi legislative contrare textului proiectului de lege.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.