PDL îşi alege astăzi conducerea LIVE

Peste 5000 de democrat liberali se întâlnesc, sâmbătă, la Conveţia PDL, pentru a vota noua conducere a partidului. Se va alege viitorul lider democrat-liberal, cel care va conduce partidul în foarte dificilul an 2014, cu alegeri europarlamentare şi cu cele prezideţiale. În cursa pentru presedinţia partidului se întrec Elena Udrea, preferata preşedintelui Băsescu, Vasile Blaga, care se bucură de cea mai mare susţinere din partea preşedinţilor judeţeni şi Monica Macovei, liderul aripii „reformiste” a PDL.

Actualul preşedinte Vasile Blaga candidează cu moţiunea „România dreaptă. Politica dincolo de lozinci”, moţiunea Elenei Udrea se intitulează „Noul Partid Democrat Liberal. O nouă Românie”, iar cea a Monicăi Macovei se numeşte „Reformiştii”.


Potrivit semnăturilor de susţinere date de şefii organizaţiilor judeţene, Blaga ar fi susţinut de 29 dintre judeţele ţării în timp ce Elena Udrea a primit sprijin de la doar 13 preşedinţi judeţeni.

Nici în Capitală Udrea nu se bucură de susţinere prea mare. Doar sectorul 1 o va susţine în timp ce sectoarele 2, 4, 5 şi 6 au promis să-l sprijine pe Blaga.

La Convenţie este invitat special şi şeful statului, care şi-a făcut publice, în mai multe rânduri, opiniile despre situaţia din formaţiune precum şi criticile la adresa lui Vasile Blaga.

Comisia pentru pregătirea Convenţiei, condusă de Ioan Bălan, a organizat în cele mai mici detalii acest eveniment care are loc în pavilonul central al complexului Romexpo, gândindu-se chiar şi la toalete ecologice suplimentare, la o ambulanţă, dar şi la deschiderea unor spaţii unde participanţii să poată să-şi cumpere apă şi mâncare.

Prin tragere la sorţi a fost stabilită ordinea în care candidaţii îşi vor prezenta, în faţa delegaţilor, timp de 45 de minute fiecare, moţiunile, alături de câte 5 susţinători.

Prima va vorbi Monica Macovei, urmată de Elena Udrea, ultimul fiind Vasile Blaga. Aceasta este şi ordinea pe buletinele de vot.

Nu vor fi materiale promoţionale ale celor trei candidaţi, nu vor fi banere, steguleţe sau fluturaşi în susţinerea acestora, a mai decis Comisia.

Delegaţii vor fi aşezaţi în sală în ordinea alfabetică a judeţelor, pentru a nu exista dispute, ca la Convenţia din 2011, că unele organizaţii au fost desemnate să stea în faţă, iar altele în spate sau chiar la etaj.

Convenţia va începe la ora 10:00 şi, conform programului, în jurul orei 13:30 va începe procedura de vot, care va dura două ore, iar în alte două ore vor fi numărate voturile.

Unii lideri ai partidului şi-au exprimat însă îngrijorarea că lucrările ar putea dura până târziu în noapte sau până a doua zi dimineaţă.

Câştigătorul este cel care obţine jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu ia acest scor, va fi organizat al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi.

Organizatorii au pregătit 15 mii de buletine de vot în eventualitatea turului doi, luând în considerare toate variantele, acestea fiind ştampilate şi semnate de câte un reprezentant al fiecărui candidat.

Odată cu preşedintele partidului, delegaţii vor vota şi preşedinţii comisiilor interne de integritate şi statut şi, respectiv, de revizie şi control.

Delegaţii vor vota în 4 sectoare din sala Romexpo, în ordine alfabetică, fiind instalate 80 de cabine de vot şi 24 de urne.

Procesele verbale vor fi introduse şi în calculator, dar voturile vor fi numărate şi în scris, reprezentanţi ai celor trei candidaţi vor observa întreg procesul de vot şi de numărare a voturilor, membrii Comisiei de organizare dorind astfel să elimine suspiciunile de fraudare a alegerilor.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.