PDL va depune o moțiune simplă pe Schengen

PDL va depune o moțiune simplă la Camera Deputaților pe tema aderării României la spațiul Schengen, a anunţat, luni, preşedintele PDL, Vasile Blaga.

 „PDL depune moţiune simplă pe Schengen la Camera Deputaţilor. Singurul obstacol în aderarea României la Schengen este, în acest moment, Guvernul USL. Premierul Ponta, ministrul de externe Corlăţean şi ministrul de interne Stroe ştiau foarte bine că există Guverne europene care leagă direct aderarea României la Schengen de problemele semnalate în raportul MCV. Prin refuzul de a corecta deficienţele semnalate de raportul MCV, USL a demonstrat fără echivoc că între Schengen şi controlul justiţiei, USL a ales controlul justiţiei. România plăteşte acum pentru un an de politică anti-europeană şi anti-naţională dusă de USL. Cerem Guvernului Ponta să îşi asume răspunderea pentru ratarea în 2013 a obiectivului Schengen şi să spună clar românilor dacă aderarea la Schengen mai este un obiectiv pentru USL sau nu. Cerem Guvernului USL să repună integrarea în Schengen în vârful listei de obiective prioritare naţionale. Nu în ultimul rând, cerem guvernului Ponta să spună clar românilor care este drumul pe care va merge România în perioada următoare. Am parcurs numai o treime din drumul spre Europa. Semnalele transmise la nivel naţional şi european arată că Guvernul de la Bucureşti a luat deja decizia de a întoarce România din drum”, se arată într-un comunicat PDL.

România a cheltuit 1,3 miliarde de euro din fonduri publice, naţionale şi europene, pentru a îndeplini criteriile tehnice pentru Schengen, precizează preșședintele PDL.

„Lejeritatea cu care premierul Ponta şi Guvernul său dau cu piciorul acestui obiectiv este profund anti-economică şi anti-naţională. Aderarea la Schengen are legătură cu integrarea deplină a României în UE, cu timpul petrecut de români în vămi, cu reducerea cheltuielilor naţionale cu securitatea graniţelor şi, mai ales, cu reducerea costurilor de export ale companiilor româneşti în contextul în care 70 la sută din exporturile României merg spre UE, prin porturi şi prin punctele de graniţă terestre. Din aceste motive, PDL consideră că aderarea la Schengen trebuie să rămână obiectivul prioritar al României. În plus, menţinerea obiectivului Schengen drept prioritate naţională ar demonstra că România vrea să se integreze complet în Uniunea Europeană şi că înţelege rigorile în ceea ce priveşte statul de drept din clubul european”, susține sursa citată.

Germania va împiedica aderarea României și Bulgariei la Schengen, a declarat ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich. Acesta a precizat că dacă cele două țări vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul său de veto.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.