Pe banii și pe nervii noștri, aleșii neamului continuă războiul la CCR
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că aşteaptă decizia CCR la sesizarea Guvernului în cazul remanierii de la Transporturi şi Dezvoltare Regională, după care va acţiona constituţional.
„Dacă s-a ajuns în această fază, să se cheme Curtea Constituţională să stabilească ce avem de făcut, bineînţeles că voi aştepta decizia CCR, după care voi acţiona constituţional. (…) Sunt multe hârtii (primite de la Guvern – n.r.), cu anexe, iar toate aceste lucruri vor fi explicate în detaliu în documentele pe care le vom trimite la CCR şi veţi vedea atunci că punctul nostru de vedere este unul consolidat, unul corect, iar cel al Guvernului, vom vedea cum va fi apreciat. (…) Deocamdată, nu mai fac nimic în această speţă, până când CCR va lua o decizie”, a arătat el, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni, întrebat dacă va accepta propunerile pentru numirea noilor miniştri la Transporturi şi Dezvoltare Regională înaintea unei decizii a CCR.
Iohannis a spus că „doamna prim-ministru nu are deloc răbdare”, deoarece după prima solicitare de remaniere nu a aşteptat argumentele preşedintelui, ci a trimis o a doua solicitare de revocare. El a adăugat că intenţiona să aibă o discuţie pe subiectul remanierii cu Viorica Dăncilă, inclusiv marţi, la şedinţa CSAT.
„Exact asta a fost intenţia mea, dar doamna premier şi aici s-a grăbit foarte mult. Avem marţi şedinţă CSAT şi în marja acelei şedinţe ar fi fost un moment foarte potrivit pentru o astfel de discuţie, fără a atrage atenţia publicului că discutăm o chestiune de remaniere, deci ar fi fost foarte elegant şi pentru domnia sa şi ar fi aflat inclusiv argumentele mele. Acum situaţia s-a schimbat şi va afla argumentele mele la CCR”, a menţionat Klaus Iohannis.
Totodată, preşedintele a apreciat că definirea unui „termen rezonabil” ar trebui să fie valabilă pentru toţi participanţii la conducerea statului şi a oferit ca exemplu faptul că Senatul a amânat până în februarie dezbaterea şi votul pentru solicitarea de începere a urmăririi penale în cazul liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
„Un termen rezonabil pentru un răspuns instituţional la acest nivel trebuie să îl definim în aşa fel încât să fie valabil pentru toţi participanţii la conducerea statului. Şi, cum m-am aşteptat ca această chestiune să apară în discuţie, m-am documentat un pic cum acţionează PSD-iştii, ca să luăm aceeaşi măsură. Aflăm, de exemplu că la Senat s-a depus o solicitare de acceptare a urmăririi penale pentru o persoană, este preşedintele Senatului, într-o chestiune. Am aşteptat un vot sau o rezoluţie a Parlamentului. Ei, ce gândiţi? Parlamentul, controlat de majoritatea PSD-istă, a considerat că un termen rezonabil la o solicitare instituţională este în jur de două-trei luni şi au amânat dezbaterea şi votul până în sesiunea din februarie. Şi atunci cu siguranţă putem cu toţii să ne inspirăm de aici, dacă avem de-a face cu PSD, că un termen rezonabil poate să fie considerat şi două-trei luni de zile”, a precizat el.
Iohannis a opinat că prin amânarea unei decizii referitoare la remaniere „în niciun caz nu se blochează activitatea Guvernului” şi a oferit ca argumente declaraţiile ministrului Transporturilor care a anunţat că „acţionează corect şi bine” până când în Monitorul Oficial apare decretul pentru eliberarea sa din funcţie.
Preşedintele i-a reproşat, de asemenea, prim-ministrului Viorica Dăncilă faptul că i-a trimis în scris, fără să îl contacteze, o solicitare de remaniere a Guvernului, dar şi faptul că nu a oferit argumente pentru schimbările propuse.
„Putea doamna prim-ministru să se prezinte la mine cu nişte argumente. Şi dacă tot veni vorba de argumente, daţi-mi voie să menţionez încă un lucru care deranjează foarte mult. A venit cu o solicitare de remaniere, fără niciun fel de explicaţie, fără să spună public de ce anumiţi miniştri vor fi revocaţi sau cere să fie revocaţi. Revocarea este o sancţiune politică, nu este o mişcare de plăcere. Or, dacă este aşa, aceeaşi doamnă prim-ministru avea obligaţia să se prezinte în faţa naţiunii şi să explice de ce anumiţi miniştri se cer revocaţi. Or acest lucru nu s-a făcut. Doamna prim-ministru confundă Guvernul cu partidul. Este normal să se discute în partid aceste chestiuni, dar este anormal ca premierul să nu vină şi să explice naţiunii de ce face o remaniere, de ce anumiţi miniştri sunt revocaţi. Această manieră de a conduce statul de la partid sau de a încerca să conducă statul de la partid o cunoaştem dintr-un regim care s-a încheiat în decembrie 1989”, a adăugat şeful statului.
CITEȘTE ȘI:
Guvernul a sesizat CCR în cazul numirilor la Transporturi şi Dezvoltare Regională
PSD: Iohannis blochează România
PNL a sesizat CCR cu privire la legea privind aprobarea OG 4/2017 pentru modificarea Codului fiscal
Iohannis, referitor la remaniere: CCR nu are cum să rezolve problema, pentru că nu este una constituţională, ci politică
Preşedintele Iohannis a sesizat CCR în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente
Sursa: AGERPRES