Proiectul de lege privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant, aprobat de Executiv
Guvernul a adoptat, în ședința din 07 decembrie 2018, la propunerea Ministerului Mediului, proiectul de lege privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant.
Obiectivul principal al acestui act normativ este de a armoniza legislaţia naţională cu prevederile legislaţiei europene, în ceea ce priveşte evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant.
Prezentul proiect de lege are ca scop transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 2002/49/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 iunie 2002 privind evaluarea și gestiunea zgomotului ambiental (transpusă în legislația națională prin H.G. nr.321/2005 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant, republicată, cu modificările și completările ulterioare) și a Directivei (UE) 2015/996 a Comisiei din 19 mai 2015 de stabilire a unor metode comune de evaluare a zgomotului.
Directiva 2002/49/CE stabilește obligativitatea statelor membre UE de a evalua și gestiona zgomotul ambiant prin realizarea periodică de hărți strategice de zgomot și planuri de acțiune pentru patru surse de zgomot: traficul rutier, traficul feroviar, traficul aerian și activitățile portuare, precum și cele industriale prevăzute în anexa nr.1 la Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale, cu modificările și completările ulterioare.
Anexa Directivei (UE) 2015/996 înlocuiește anexa nr. 2 din Directiva 2002/49/CE și stabilește metodele comune de evaluare ale zgomotului în UE, aplicabile începând cu data de 01.01.2019.
Astfel, proiectul de Lege transpune în legislația națională varianta consolidată a celor două directive europene, în care sunt stabilite: domeniul de aplicare, obligațiile de raportare / elaborare / aprobare a hărților strategice de zgomot și planurilor de acțiune care cad în sarcina diferitelor autorități, dispoziții privind abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 321/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și a legislației subsecvente acesteia, termenele pentru elaborarea unei legislații subsecvente proiectului de lege, aglomerările pentru care se aplică proiectul de lege, precum și contravenții.
Față de Hotărârea Guvernului nr. 321/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care reprezintă actuala legislație de transpunere a Directivei 2002/49/CE, proiectul de lege aduce următoarele schimbări în scopul îmbunătățirii clarității legislative:
• Schimbări în vederea clarificării conceptelor de refacere și revizuire a hărților strategice de zgomot și de reevaluare și revizuire a planurilor de acțiune, necesare tocmai pentru a se putea face diferențierea între acestea;
• Schimbări în vederea eficientizării responsabilităților autorităților administrației publice și ale operatorilor economici care realizează cartarea zgomotului, hărțile strategice de zgomot și planurile de acțiune, în vederea creșterii calității acestora, precum și a alinierii cu prevederile Directivei 2007/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 14 martie 2007 de instituire a unei infrastructuri pentru informații spațiale în comunitatea Europeană INSPIRE;
• Schimbări în vederea eficientizării responsabilităților autorităților publice pentru protecția mediului;
• Schimbări în vederea introducerii unor responsabilități în sarcina autorității publice centrale pentru transporturi și a autorităților aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea acesteia, necesare în vederea implementării eficiente a prevederilor proiectului de lege;
• Armonizarea contravențiilor în funcție de conținutul proiectului de lege.
Sursa: Amos NEWS