Pe fondul crizei economice din tara si a celei politice de la Ankara, Turcia este gata sa atace Irakul, pentru doar 5 miliarde de dolari

Ankara ar putea sa-si dea acordul pentru o eventuala interventie americana în Irak, în cazul în care Washingtonul ar fi dispus sa-i stearga cel putin 5 miliarde de dolari din totalul datoriei sale externe, a sugerat, ieri, cotidianul rus Izvestia, citat de Rompres.
Pe lânga bani, Turcia ar fi pretins deja Statelor Unite garantii ca nu vor, permite minoritatii kurde – atât irakiana, cât si turca – sa creeze un stat independent în nordul Irakului, dupa înlaturarea lui Saddam Hussein de la putere.
Premierul turc, Bulent Ecevit, a declarat, ieri, pentru televiziunea de stat TRT, ca va încerca sa-si convinga partenerii de coalitie ca alegerile programate pentru luna noiembrie vor dauna procesului de redresare economica a Turciei, relateaza Associated Press.

Embargoul costa insa peste 40 de miliarde

Toate acestea au fost evocate la o reuniune a guvernului de la Ankara, desfasurata la sfârsitul saptamânii trecute, la care – potrivit Izvestia – politicienii turci „s-au plâns cât de scump costa loialitatea Turciei fata de Washington”.
Ministrul de Externe turc estimase, anterior, ca pierderile Turciei în urma sistarii schimburilor comerciale cu Irakul se ridica la 40 miliarde de dolari, din cauza embargoului impus de comunitatea internationala acestui stat.
Pe lânga destabilizarea situatiei din zona, Ankara are temeri ca interventia americana i-ar putea prejudicia economia, mai ales în sectorul turismului, considerat una dintre principalele surse de venituri în tara.

SUA vor ataca oricum

Presa rusa apreciaza ca Turcia ar fi primit garantiile cerute din partea adjunctului ministrului american al apararii, Paul Wolfowitz, care saptamâna trecuta s-a aflat la Ankara pentru a se asigura de sprijin în eventualitatea unui atac împotriva Irakului.
Izvestia considera ca, în ciuda unei opozitii fie din partea Turcia, fie din partea Rusiei, SUA tot vor invada Irakul, netinând seama de obiectiile ridicate. Pentru ca o interventie în Irak reprezinta pentru Washington o modalitate aproape unica de a stopa tendintele negative ale economiei americane si a da o sansa dolarului sa recupereze diferenta pierduta în fata euro.

Islamistii si kurzii – in potoul Parlamentului de la Ankara

In pofida recentului val de demisii din partid si din guvernul, premierul Bulent Ecevit, desi bolnav, insista ca guvernul sau minoritar sa-si continue activitatea pâna la încheierea mandatului, în aprilie 2004.
Premierul Ecevit a avertizat, ieri, ca partidele islamiste si prokurde ar putea câstiga alegerile, ceea ce ar antrena „grave probleme de regim” pentru tara.
Ecevit a facut aluzie la partidul prokurd Democratia poporului (HADEP), nereprezentat în Parlament, si care este amenintat cu scoaterea în afara legii, si la partidul de opozitie al Justitiei si Dezvoltarii (AK), nascut prin scindarea partidului islamist al verzilor, interzis, anul trecut. Potrivit ultimelor sondaje, AK s-ar putea clasa în frunte în alegerile legislative, noteaza AFP.
HADEP este acuzat de autoritati ca întretine „legaturi organice” cu rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a purtat timp de 15 ani o lupta armata pentru a obtine crearea unui stat kurd în sud-estul Turciei, unde traieste o majoritate kurda. PKK a declarat, în 1999, o încetare a focului unilaterala. Reorganizata sub numele de KADEK (Congresul pentru libertate si democratie în Kurdistan), formatiunea politica întelege sa lupte cu mijloace democratice pentru drepturile kurzilor.

Balcanism politic si in Turcia

Premierul turc se opune din nou alegerilor anticipate, dupa ce anterior acceptase fixarea acestora pentru 3 noiembrie. Comentariile sale la televiziunea de stat intervin la numai o zi dupa ce partenerii de coalitie au respins un alt apel al sau de amânare a scrutinului pâna în primavara viitoare.
„Decizia privind alegerile anticipate este gresita si este împotriva intereselor Turciei. Nu înteleg de ce colegii mei din coalitie insista pe ideea alegerilor anticipate” – a spus Ecevit. El a remarcat ca Turcia face progrese în aplicarea reformelor, iar un scrutin în noiembrie ar pune în pericol programul de redresare sustinut de FMI.
Sondajele de opinie, citate de Reuters, arata ca Ecevit si ceilalti parteneri de coalitie vor suferi pierderi grele în alegeri.
Multi turci învinuiesc guvernul pentru criza economica. Când Ecevit a acceptat, la presiunea partenerilor de coalitie, organizarea de alegeri anticipate, pietele financiare au salutat decizia, care venea sa puna capat mai multor saptamâni de incertitudine politica.
Guvernul este practic paralizat din luna mai, când problemele de sanatate ale lui Ecevit s-au accentuat, iar el a refuzat sa demisioneze. Guvernul sau a pierdut majoritatea absoluta în Parlament saptamâna trecuta când peste 60 de deputati, membri ai partidului sau – Stânga Democratica – au demisionat în semn de protest fata de refuzul sefului guvernului de a se retrage.

Petre Munteanu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.