Pentru a stopa ”asaltul” vizitatorilor, preţul biletului de intrare la Taj Mahal, majorat

Autorităţile indiene au majorat de cinci ori preţul biletului de intrare la Taj Mahal pentru vizitatorii locali în scopul limitării numărului de turişti şi pentru a reduce deteriorarea celui mai vizitat monument din India, potrivit AFP.

Un bilet ”tur complet” al Taj Mahalului, mausoleu construit în secolul al XVII-lea de împăratul mogul Shah Jahan pentru soţia sa mult-iubită Mumtaz Mahal, a crescut de la 50 de rupii (0,70 dolari) la 250 de rupii pentru turiştii indieni, care alcătuiesc cea mai mare parte dintre cei 10.000 până la 15.000 de vizitatori zilnici.

Turiştii străini vor plăti 18 dolari (circa 16,5 euro), faţă de 16 dolari anterior (14 euro) pentru a avea acces în palatul din marmură albă situat în oraşul Agra, din nordul Indiei.

„Vrem ca turiştii să plătească mai mult pentru a limita vizitarea”, a explicat pentru AFP un angajat al Serviciului de Arheologie din India, agenţia guvernamentală care se ocupă de întreţinerea monumentului care a atras aproape 6,5 milioane de vizitatori în 2016.

„Acest lucru va reduce numărul vizitatorilor mausoleului cu cel puţin 15-20% şi va genera venituri necesare pentru conservarea sa”, a estimat aceeaşi sursă.

Guvernul indian a decis cu câteva luni în urmă să reducă numărul de vizitatori la cel mult 40.000 pe zi. Înaintea acestei măsuri, circa 70.000 de persoane luau cu asalt monumentul într-o zi de weekend.

Potrivit experţilor, avalanşa de vizitatori se află la originea daunelor ireversibile la podeaua din marmură, la zidurile şi fundaţiile palatului.

Autorităţile luptă pentru a stopa îngălbenirea marmurei albe în contextul în care poluarea continuă să crească în Agra. Fenomenul este provocat de excrementele insectelor din râul vecin Yamuna, unul dintre cele mai poluate din India.

În iulie, Curtea Supremă a Indiei a ameninţat să închidă sau chiar să demoleze monumentul din cauza incapacităţii guvernului de a-l proteja de degradare. Instituţia a solicitat apoi autorităţilor indiene să consulte experţi internaţionali pentru a spori eforturile de conservare.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.