PER critică soluțiile propuse de Consiliul Concurenței în domeniul silvic

           PER consideră că se pornește de la o ipoteză total greșită, respectiv că pădurea și lemnul de foc pe care aceasta îl poate furniza reprezintă o resursă economică, care în condițiile eliminării unor discriminări concurențiale poate asigura combustibilul lemnos pentru populație, în mod special din fondul de stat care este gestionat de Regia Națională a Pădurilor „Romsilva”. În acest sens se mai face și referire la faptul că încă nu există un cadastru corespunzător și real al suprafețelor împădurite, cu referire exactă și la volumul de masă lemnoasă existent pe aceste suprafețe.

            Consideram ca este eronat a se pune accentul pe creșterea producției de lemn de foc din pădurile statului, când PER consideră pădurea NU ca un factor strict economic, ci ca un component esențial al mediului înconjurător, cu valențe mult mai mari decât cele economice, respectiv: de stabilizare a reliefului, de reglare a debitelor de apă rezultate din precipitații care influențează valoarea coeficientului scurgerii apelor de suprafață. Apoi ca o importantă sursă de procesare naturală a dioxidului de carbon, ca pe un element vital în producerea oxigenului necesar tuturor, ca filtru în poluarea atmosferei etc.

            Valoarea economică a pădurii trebuie să reprezinte pentru teritoriul României o funcție secundară, atât în ceea ce privește industria de prelucrare a lemnului, cât și în asigurarea lemnului de foc pentru populație.

            Da, exista un deficit real al volumului de masă lemnoasa cu destinație de lemn de foc, deficit care se va accentua continuu de la an la an. În acest sens nu credem că reglementarea problemelor legate de concurența loială sau neloială între firmele care operează în pădurile țări rezolvă această situația, ci trecerea la producerea și utilizarea combustibililor alternativi respectiv prin utilizarea biomasei, care poate compensa tot deficitul existent, dar mai ales cel viitor.

            Avantajele acestei soluții sunt multiple: se dezvoltă noi activități economice generatoare de numeroase locuri de muncă si mai ales se valorifică superior o bogată resursă care în prezent nu are o valoare economică corespunzătoare, respectiv BIOMASA.

            PER considera că reglementarea numeroaselor probleme cu efect disfuncțional care există în silvicultură trebuie să înceapă de la promovarea unui nou concept, cel al „asigurării silvice”, acțiune care va schimba radical întregul concept de gestiune și valorificare a masei lemnoase în România și nu de la formule cu paleative care nu duc la nimic bun.

Prof. Dr. Univ. Mircea Vintilescu
Vicepresedinte PER

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.